Rusija

NATO pokušava da isprovocira početak otvorenog rata sa Rusijom

Zemlje Alijanse se nadaju da će Moskva odgovoriti na provokacije i da će onda moći da je optuže da "napada civile u Evropi" i da iskoriste peti član severnoatlantskog Ugovora koji podrazumeva da se napad na jednu članicu bloka smatra napadom na sve, objasnio je brazilski analitičar
NATO pokušava da isprovocira početak otvorenog rata sa Rusijomwww.globallookpress.com © MOD Russia

Države NATO-a, koordinirajući udare Ukrajine na teritoriju Rusije, pokušavaju da izazovu odgovor Moskve i tako direktno započnu rat uz sve snage Severnoatlantske alijanse, izjavio je brazilski analitičar Pepe Eskobar.

Na marginama Istočnog ekonomskog foruma je, govoreći o  sve češćim napadima na teritoriju Rusije, Eskobar je primetio da su takvi udari koordinisani na Zapadu jer kijevski režim ne donosi samostalno odluke na strateškom nivou.

"NATO države provociraju Rusiju kako bi dobile odgovor, koji će biti protumačen kao 'Rusija sada napada civile u Evropi' i koji će omogućiti korišćenje petog člana severnoatlantskog Ugovora koji podrazumeva da se napad na jednu članicu bloka smatra napadom na sve", objasnio je Eskobar.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ranije rekao da Rusija ne želi sukob sa NATO zemljama, nema nikakve teritorijalne pretenzije prema njima, ali Severnoatlanska alijansa na čelu sa Amerikom veštački stvara probleme, jer ne želi da ima konkurenta kakva je Moskva.

"Rusija nema nikakvog razloga, nikakvog interesa – ni geopolitičkog, ni ekonomskog, ni političkog, ni vojnog da ratuje sa NATO zemljama", naglasio je Putin.

image