Rusija

Ruski mig presreo norveški izviđački avion

Posada ruskog lovca identifikovala vazdušni cilj iznad Barencovog mora - patrolni avion norveškog ratnog vazduhoplovstva i ispratila ga
Ruski mig presreo norveški izviđački avionwww.globallookpress.com © MOD Russia

Borbeni avion mig-31 ruske protivvazdušne odbrane Severne flote presreo je norveški izviđački avion R-3C "Orion" iznad Barencovog mora kako bi sprečio ugrožavanje državne granice Ruske Federacije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Presretač se podigao u nebo nakon što su kontrole vazdušnog prostora otkrile metu iznad morskog područja koja se približava granici zemlje.

"Posada ruskog lovca identifikovala je vazdušni cilj iznad Barencovog mora - patrolni avion norveškog ratnog vazduhoplovstva i ispratila ga. Zahvaljujući profesionalnim akcijama ruske PVO strani ratni avion je svo vreme je bio pod kontrolom ruskih snaga", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Nakon nekog vremena "Orion" se udaljio od ruske granice, a lovac se vratio na svoj bazni aerodrom.

"Nije dozvoljeno kršenje državne granice Ruske Federacije. Let ruskog lovca protekao je u skladu sa međunarodnim pravilima. Mig-31 nije prelazio vazdušne granice niti je ugrozio strani avion", naglasilo je ministarstvo.

Kako je krajem oktobra izvestio ministar odbrane Sergej Šojgu, broj letova NATO izviđačkih i taktičkih aviona u blizini granica Rusije ove godine je povećan za 30 odsto u odnosu na prethodnu.

Ruski borbeni avioni, kako je saopšteno, redovno presreću vojne avione zemalja Severnoatlantske alijanse koji se najčešće pojavljuju iznad Crnog mora i Baltika.

Federalna agencija za vazdušni saobraćaj Rusije uverena je da povećan intenzitet letova zemalja NATO-a u blizini Rusije stvara rizik za civilne avione. Agencija je takvo saopštenje izdala nakon što je putnički avion Erbas 330 bio primoran da promeni kurs jer mu je američki avion elektronske obaveštajne službe Boing RC-135V presekao trasu.

image