Predstavnik Dume: SAD i Nemačka pokušale da se umešaju u ruske izbore

Uočeno je više ekstremističkih i nepoželjnih organizacija iz SAD i Nemačke koje su pokušale da se umešaju u održavanje izbora

Američki mediji, nevladine organizacije i diplomate blisko su sarađivali na mešanju u izbore u regionima u Rusiji, rekao je šef komisije Državne dume za istragu stranog mešanja u poslove Ruske Federacije Vasilij Piskarev.

"Američka ambasada u Moskvi nije ni pokušala da sakrije svoje postupke – uputila je apel ruskim biračima s ciljem da utiče na volju naših građana", rekao je Piskarev u informativnom centru Centralne izborne komisije Ruske Federacije.

Prema njegovim rečima, strani agenti i iseljeni iz Rusije koji su pobegli u inostranstvo delovali su kao statisti u operaciji mešanja u izbore, podržavajući je u skladu sa smernicama američkog Stejt departmenta .

Ali, provokativne kampanje koje su zapadne zemlje pokušale da sprovedu po pitanju izbora u Moskvi i Sankt Peterburgu, kao i u drugim regionima Ruske Federacije, nisu uspele, poručuje Piskarev.

Izbori su održani u punom skladu sa zakonima Ruske Federacije, dodao je on.

"Provokativne kampanje u Moskvi i Sankt Peterburgu, kao i u drugim regionima Rusije, nisu uspele, a njihovi učesnici su prešli na kritiku toka izbora i elektronskog glasačkog sistema. Bilo je i poziva na bojkot izbora Izbori su, međutim, održani u punom skladu sa ruskim zakonodavstvom", rekao je Piskarev, a prenosi TASS.

Tako je, naglasio je, na početku predizborne kampanje "više ekstremističkih i nepoželjnih organizacija iz SAD i Nemačke, uz učešće stranih agenata, organizovalo prikupljanje potpisa podrške za više od 60 kandidata koji su im se dopali za Moskovsku gradsku dum. A, pošto je Moskvi pokrenuta kampanja 'za naše' onda je u Sankt Peterburgu korišćena drugačija taktika – protiv nepoželjnih kandidata, odnosno kampanja 'Za bilo koga osim...' Uočili smo i brojne ilegalne predizborne materijale", napomenuo je Piskarev.