Vang Ji u poseti Rusiji 11. i 12. septembra

Šef kineske diplomatije učestvovaće 14. sastanku visokih predstavnika zemalja BRIKS-a o bezbednosnim pitanjima u Sankt Peterburgu

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji posetiće Rusiju od 11. do 12. septembra radi učešća na sastanku predstavnika zemalja BRIKS-a o bezbednosnim pitanjima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

"Na poziv sekretara Saveta bezbednosti Ruske Federacije Sergeja Šojgua, član Politbiroa Centralnog komiteta KPK, kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji će učestvovati na 14. sastanku visokih predstavnika zemalja BRIKS-a o bezbednosnim pitanjima u Sankt Peterburgu od 11. do 12. septembra", otkrila je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

Vang Ji je ranije izjavio da je Peking izrazio spremnost da zajedno sa Moskvom brani suštinske interese obe zemlje.

"Suočavajući se sa nestabilnom i teškom međunarodnom situacijom, spoljnim preprekama, Kina je spremna da sarađuje sa Rusijom kako bi podržala prvobitnu težnju kontinuiranog dobrosusedskog prijateljstva i štitili ključne interese svake strane", kazao je šef kineske diplomatije na marginama događaja u ASEAN-u u Laosu.

Naime, Rusija i Asocijacija država jugoistočne Azije (ASEAN) dogovorili su jačanje saradnje u oblastima politike, bezbednosti, ekonomije i drugim oblastima od zajedničkog interesa, navodi se u zajedničkom saopštenju ministara spoljnih poslova zemalja članica ASEAN-a i Ruske Federacije.