Kremlj o Šolcovom pozivu na pregovore: Ne vidimo preduslove za rešavanje sukoba u Ukrajini

Ono oko čega se slažem sa nemačkim kancelarom jeste da sabotaža gasovoda "Severni tok" mora biti temeljno istražena, uprkos pokušajima nekih zemalja da zataškaju taj incident, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov

Kremlj unapred ne odbacuje nijednu opciju za rešavanje situacije u Ukrajini, ali smo za "mirovni plan" nemačkog kancelara Olafa Šolca čuli samo iz medija i ne znamo nikakve detalje, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući izjavu nemačkog kancelara da je "kucnuo čas za diskusiju o tome kako da se ubrza okončanje konflikta u Ukrajini".

"Još ne postoje realni preduslovi za rešavanje konflikta u Ukrajini mirnim putem, a i nema izjava 'dirigenata' sa Zapada", kazao je Peskov i istakao da Rusija ne odbacuje nikakve planove za rešavanje ukrajinskog pitanja, ali da mora da zna detalje.

Portparol Kremlja je dodao da se sa nemačkim kancelarom slaže da sabotaža gasovoda "Severni tok" mora biti temeljno istražena, uprkos pokušajima nekih zemalja da zataškaju taj teroristički napad.

Nemački kancelar Olaf Šolc obećao je kako će nemačke vlasti učiniti sve da istraže eksploziju gasovoda "Severni tok" i "Severni tok 2" i privedu pravdi one koji stoje iza sabotaže.

U intervjuu za televiziju ZDF, odgovarajući na pitanje da li veruje ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom nakon izveštaja o umešanosti Kijeva u sabotažu, Šolc je samo rekao: "Imam dobre odnose sa Vladimirom Zelenskim".

"Istovremeno, potpuno mi je jasno da se te stvari moraju istražiti i drago mi je da su naš generalni tužilac i agencije za provođenje zakona napredovali. Zalažemo se da ništa ne bude sakriveno. Sve ćemo uraditi da oni koji su to učinili budu kažnjeni", rekao je Šolc.