Rusija

Lavrov u Saudijskoj Arabiji: I Muhamed bin Salman pozvan na samit BRIKS-a

Šef ruske diplomatije boravi u Saudijskoj Arabiji
Lavrov u Saudijskoj Arabiji: I Muhamed bin Salman pozvan na samit BRIKS-a© Tanjug/Mark Garten /United Nations via AP

Zapad ne želi da na častan način pregovara oko rešenja ukrajinske krize, jedino što ga zanima je da se Ruskoj Federaciji nanese strateški poraz, rekao je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na konferenciji u Rijadu. 

On je objasnio da nije "ozbiljno" reći da je rešenje ukrajinskog sukoba pitanje razmene teritorija, kada se tu, zapravo, radi o ljudskim pravima. Ni jedna od inicijativa, pa čak ni one koje su predlagali ruski partneri, nije uzimala u obzir prava stanovnika koji govore ruski jezik, objasnio je ministar.

"Opet kažem, problem nije u teritorijama, problem je u pravima ljudi (u Ukrajini), koja su zakonski pregažena. I koja do sada nijedna od inicijativa koje su se pojavile u političkom prostoru nisu pominjale", izjavio je Lavrov.

Istakao je i da nije problem odrediti vreme i mesto potencijalnih pregovora, već pitanja o kojima će se diskutovati: 

"Kada budemo videli spremnost (da se o ljudskim pravima ozbiljno razgovara), ubeđen sam da ćemo se lako dogovoriti oko mesta sastanka. Ali prvo treba da razumemo o čemu ćemo razgovarati. I svi koji na ovaj ili onaj način pokazuju zainteresovanost da pomognu treba to da shvate i da učine tako da to postane direktan deo njihovog rada u praksi".

U tom kontekstu naveo je da Rusija pozdravlja inicijativu kineskog predsednika Si Đinpinga da se obrati pažnja na ono što je doprinelo da se kriza na prvom mestu i pojavi. 

"Bez sagledavanja uzroka ovog problema, ništa nećemo uspeti", ocenio je.

O "mirovnoj inicijativi" Vladimira Zelenskog rekao je da je već svima dosadila i da je Moskva nikada nije uzimala za ozbiljno. 

"To je čist ultimatum. To što se Zapad drži ovog ultimatuma znači samo jedno - Zapad ne želi pošteno da pregovara. Zapad želi da nastavi da čini sve da Rusiju, kako se oni nadaju, dovede bliže situaciji u kojoj se može reći da je (Rusiji) nanet strateški poraz na bojnom polju", objašnjava ministar.

Ipak, ministar ponavlja da Rusija ne odbija saradnju sa Zapadom, ali i ističe da je potrebno da se zapadni partneri ponašaju "pristojno", da teže balansu interesa i da Ujedinjene nacije ne koriste samo "za stalne optužbe, i lažne izjave". Dobar primer kako to može da izgleda je, kako navodi, saradnja u okviru G20, u kojoj su otprilike u istoj meri zastupljeni i oni koji propagiraju prozapadnu politiku, i one zemlje koje se zalažu za vrednosti BRIKS-a. 

I Bin Salman pozvan na samit BRIKS-a

Ministar spoljnih poslova Rusije potvrdio je i da je saudijskom prestolonasledniku i defakto lideru te zemlje Muhamedu bin Salmanu uputio poziv da ove godine poseti samit BRIKS-a u Kazanju. O tome je, između ostalog, kako je otkrio, danas i razgovarao sa Bin Salmanom na zajedničkom sastanku.

Lavrov ističe da Moskva smatra da postoji veliki broj prijava za ulazak u BRIKS koje zaslužuju da budu razmotrene, ali i ponavlja da se takve odluke donose konsenzusom. O ovoj temi će se, dodaje, razgovarati na predstojećem samitu.

"Za samit će biti pripremljen značajan skup dokumenata. Jedna od tema koja će se naći na dnevnom redu samita u Kazanju biće upravo proširenje BRIKS-a, i to, pre svega, u skladu sa onim što su šefovi država naredili na prošlogodišnjem sastanku - osmišljavanje kriterijuma za države partnere (organizacije). To će biti grupa zemalja koje će dobiti ovaj status, koji podrazumeva maksimalno angažovanje u svim događajima BRIKS-a", objasnio je šef ruske diplomatije. 

O Bliskom istoku

Na temu izraelsko-palestinskog sukoba, ministar je poručio da će bilo kakvi ultimatumi o prekidu sukoba koje mogu da ponude SAD značiti nastavak krvoprolića na Bliskom istoku. 

U pitanju je ultimatum tipa "uzmi ili ostavi" o kojem je nedavno pisao "Vašington post", a koji bi, kako je pisao ovaj medij, trebalo da se pojavi u narednim nedeljama. List dalje navodi da, ukoliko on ne bude prihvaćen, to može značiti da će SAD prestati da budu posrednik u pregovorima između Tel Aviva i Hamasa. 

Lavrov danas podseća da su Amerikanci do sada više puta blokirali mirovne predloge Rusije, ali, ponavlja, Moskva i dalje nastavlja da sarađuje sa svim stranama kako bi se bliskoistočni sukob razrešio.

"Svaki put kada međunarodni posrednici, a među njima ću izdvojiti Katar i Egipat, pokušaju da ponude nešto razumno, nekakav kompromis, učini se da je postignut preliminarni dogovor, a onda izraelsko rukovodstvo počne da postavlja dodatne uslove", objašnjava ruski ministar spoljnih poslova.

Lavrov je, podsetimo, u Saudijsku Arabiju doputovao sinoć kako bi učestvovao na ministarskom sastanku Strateškog dijaloga Saveta za saradnju Rusije i Zaliva. Cilj njegove posete su razgovori o situaciji na Bliskom istoku, ali i o bilateralnim odnosima. 

Ranije tokom dana on se sastao sa Muhamedom bin Salmanom, kao i sa ministrom spoljnih poslova Saudijske Arabije kada je upozorio da je Bliski istok na ivici velikog regionalnog rata. Tome, kako je objasnio, doprinosi aktuelni sukob u Pojasu Gaze.

Osim toga, šef ruske diplomatije razgovarao je i sa ministrima spoljnih poslova Brazila i Indije, javljaju ruski mediji. Kako je sam otkrio kasnije na konferenciji, sa njima je razgovarano o ukrajinskom sukobu.

image