Rusija

Moskva: Masovni gubici ukrajinskih snaga tokom upada u Kursku oblast

Ukrajinske snage izgubile su hiljade vojnika i stotine komada vojne opreme, prema ruskom Ministarstvu odbrane
Moskva: Masovni gubici ukrajinskih snaga tokom upada u Kursku oblastwww.globallookpress.com © Tsitsagi Nikita/news.ru

Ukrajina je izgubila oko 11.400 vojnika otkako je prošlog meseca izvršila upad u Kursku oblast, saopštilo je u ponedeljak rusko Ministarstvo odbrane.

Ruska vojska je takođe uništila više od 1.000 komada vojne opreme, uključujući 89 tenkova, 42 borbena vozila pešadije, 74 oklopna transportera, 635 borbenih oklopnih vozila, 371 automobil, 85 artiljerijskih oruđa i 24 višecevna raketna bacača, od kojih su sedam bili HIMARS sistemi američke proizvodnje, navodi ministarstvo u dnevnom ažuriranju.

Samo u poslednja 24 sata Ukrajina je izgubila do 240 vojnika i 13 komada opreme, ocenilo je ministarstvo.

Ruske kopnene snage su tokom prethodnog dana, uz podršku artiljerije i avijacije, odbile tri ukrajinska napada u blizini naselja Mihajlovka, Čerkaska Konopeljka i Desjatoje Oktjabrja, navodi se u saopštenju.

Kijevske trupe su takođe pokušale da napreduju ka selima Malaja Loknja, Korenevo, Kremjanoje i Martinovka, ali su potisnute, dodaje se.

"Nastavlja se izviđanje i potraga u šumovitim područjima u cilju otkrivanja i uništavanja neprijateljskih diverzantskih grupa, koje pokušavaju da prodru dublje na rusku teritoriju", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi u saopštenju, ruske trupe, artiljerija i avijacija gađali su ukrajinske položaje na više od deset lokacija u Kurskoj oblasti.

Vazdušni i raketni udari su takođe izvedeni protiv vojnih grupacija i stranih plaćenika u Sumskoj oblasti, koja se graniči sa Rusijom, saopštilo je ministarstvo.

Ukrajinske snage upale su u Kursku oblast 6. avgusta, u najvećem napadu na međunarodno priznatu rusku teritoriju od eskalacije sukoba u februaru 2022.

Njihovo napredovanje je brzo zaustavila ruska vojska, ali borbe u regionu se nastavljaju, a kijevske trupe i dalje drže izvestan broj naselja u pograničnom području.

image