Rusija

"Kasperski": Više sajber napada pokušano protiv Rusije nego bilo koje druge države

Više od polovine ruskih korisnika proizvoda "Kasperski lab"-a bilo je na meti hakera tokom prvih osam meseci ove godine, rekla je generalna direktorka ove kompanije za Rusiju i ZND
"Kasperski": Više sajber napada pokušano protiv Rusije nego bilo koje druge državeGetty © Yuliya Taba

Rusija je bila meta više sajber napada nego bilo koja druga država u poslednje dve i po godine, izjavila je u ponedeljak u intervjuu za RIA Novosti generalna direktorka kompanije "Kasperski lab" za Rusiju i ZND Ana Kulašova.

Više od polovine ruskih korisnika proizvoda "Kasperski Lab"-a bilo je na meti hakera tokom prvih osam meseci ove godine, rekla je Kulašova. Ona je istakla da su državne i finansijske institucije, kao i telekomunikacione kompanije, mediji i industrija najčešće mete sajber kriminalaca.

"Da bi kompromitovali institucije, hakeri bi mogli da iskoriste ranjivosti u javno dostupnim aplikacijama i da ukradu podatke za prijavu, koji se mogu dobiti pomoću razbijanja lozinki, uključujući i preko manjih kompanija koje služe kao izvođači za veća preduzeća", rekla je Kulašova.

Kulašova je podsetila da je u julu "Kasperski Lab" primetio dva talasa ciljanih poruka ruskim preduzećima, a koje su zlonamerne programe ili linkove.

Poruke su poslate na digitalne adrese oko hiljadu zaposlenih u proizvodnom, finansijskom i energetskom sektoru, kao i osoblja vladinih agencija. U slučaju uspešnog napada, sajber kriminalci bi mogli da dobiju daljinski pristup računarima i preuzmu datoteke i poverljive dokumente, objasnila je ona.

Kulašova je takođe rekla da su hakeri izveli niz složenih ciljanih napada na ruske IT firme i vladine entitete.

Ona je napomenula da je kampanja malvera, sprovedena korišćenjem javne "klaud" infrastrukture, uključujući "Jandeks klaud" i "Dropboks", imala za cilj krađu poverljivih informacija.

image