Rusija

Počele velike vojne vežbe ruske flote "Okean 2024" (VIDEO)

Jedan od osnovnih zadataka je provera gotovosti ruske mornarice za integrisanu upotrebu visokopreciznog i naprednog naoružanja, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije

Ruska pomorska flota započela je planirane strateške vojne vežbe "Okean 2024" u Tihom i Severnom ledenom okeanu, kao i Sredozemnom, Kaspijskom i Baltičkom moru, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Jedan od ciljeva je proširivanje interakcije između ruske mornarice i mornarica partnerskih zemalja, a jedan od osnovnih zadataka je provera gotovosti ruske mornarice za integrisanu upotrebu visokopreciznog i naprednog naoružanja", navodi se u saopštenju.

Kako su precizirali u Ministarstvu, u strateške vežbe biće uključeno više od 400 ratnih brodova i podmornica, oko 7.000 jedinica naoružanja, vojne i specijalne tehnike, više od 120 aviona i helikoptera pomorske avijacije ruske flote i Vazdušno-kosmičkih snaga, kao i više od 90.000 vojnog osoblja.

Osim toga, vojska će vežbati iskrcavanje trupa na obalu i poražavanje strateški važnih objekata i neprijateljskih snaga.

U prvoj fazi vežbi "Okean 2024", ruski mornari odradiće raspoređivanje grupa snaga u određenim poligonima borbene obuke, a u drugoj fazi će izvoditi "borbena dejstva" za uništavanje strateški važnih objekata i snaga uslovnog protivnika.

Operativne grupe organa vojnog komandovanja i vojni kontingenti stranih država-partnera Rusije takođe su pozvane da učestvuju u vežbama, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Vežbe će trajati do 16. septembra pod generalnim rukovodstvom glavnokomandujućeg Ratne mornarice admirala Aleksandra Mojsejeva.

image