Američko-ruski novinar Dimitrij Sajms: U SAD vlada totalitarna politička korektnost i rusofobija

Dimitrij Sajms kaže da američka administracija "besramno laže" i ne veruje u Prvi amandman i slobodu govora i štampe

Ministarstvo pravde SAD optužilo je Dimitrija Sajmsa, bivšeg savetnika pokojnog predsednika SAD Ričarda Niksona koji sada vodi tok-šou na ruskom "Prvom kanalu" za kršenje sankcija i pranje novca. Za ove optužbe preti mu kazna od 60 godina aztvora.

Američki FBI pretresao je kuću počasnog predsednika Niksonovog Centra za nacionalni interes (republikanskog tink tenka) u Virdžiniji i iz nje izneo više kutija stvari.

U razgovoru za "Komersant", Sajms je optužbe američke administracije nazvao "nezakonitim, besramnim lažima".

Kada je reč o optužbi za pranje novca, Sajms je rekao da je u pitanju njegova plata sa "Prvog kanala" koja mu leže na račun u moskovskoj Rosvbanci, koju koristi njegova televizija. Deo plate je, zbog američkih sankcija Rusiji, prebacio preko treće banke u SAD kako bi tamo platio porez, budući da SAD imaju dvojno oporezivanje građana koji rade u inostranstvu.

"Što se tiče optužbe da sam navodno prekršio sankcije SAD uvedene 'Prvom kanalu', pre svega želim da podsetim da postoji jedna stvar koju Bajdenova administracija ne shvata ozbiljno. Govorim o Ustavu Sjedinjenih Država i Prvom amandmanu, koji garantuje slobodu govora i slobodu štampe", rekao je Sajms i naglasio da je "sve što je radio kao novinar bilo u skladu sa Prvim amandmanom američkog Ustava".

On je naglasio i da sankcije "Prvom kanalu" nije odobrio Kongres SAD, već je to bila samo uredba Ministarstva finansija da nije dozvoljeno poslovanje sa ruskim federalnim TV kanalima.

"Ova zabrana je bila vrlo nejasno sročena. To se moglo protumačiti kao zabrana pomaganja federalnim kanalima na bilo koji finansijski način, bilo kakvom uplatom ili donacijom. Ili bi se to šire moglo tumačiti kao zabrana bilo kakve interakcije", objasnio je.

Sajms je rekao i da je Bela kuća odlučila da ponovo pokrene "izmišljeno i ispolitizovano pitanje ruskog mešanja u američke izbore" i naglasio da on, kao novinar kanala koji se ne emituje u SAD, ni na koji način ne može da utiče na američku političku situaciju ni na koji način.

"Što se mešanja tiče, verovatno bi bilo zanimljivije pogledati zahteve ukrajinskih zvaničnika koji već duže vreme pozivaju Belu kuću da preduzme akciju protiv mene", rekao je on. "Govorimo o ukrajinskom mešanju na prilično visokom nivou."

On je objasnio da Ekspertska grupa za sankcije Rusiji koju vodi savetnik Vladimira Zelenskog i bivši američki ambasador u Rusiji, radi na ovoj uroti. "Ovo je legalizovan oblik ukrajinskog mešanja na visokom nivou u donošenje odluka u Vašingtonu", rekao je on i dodao da su mnogi "agenti u civilu" koji su mu vršljali po kući govorili ukrajinski.

Sajms je odbacio mogućnost odlaska u SAD na eventualno suđenje. "Poznavajući metode ove administracije i znajući za šta su oni sposobni u pogledu bivšeg – a možda i budućeg – predsednika Sjedinjenih Država, mislim na Trampa, znam da objektivno razmatranje mog slučaja ne dolazi u obzir", rekao je on.

"Istovremeno, ne samo da se ni za šta ne smatram krivim, nego se osećam kao da me progoni Gestapo", dodao je novinar i naglasio da će se "aktivno boriti" da progon Bajdenove administracije ne ostane nekažnjen.

Sajms je podsetio i da u SAD vlada klima "totalitarne političke korektnosti" i kao primer toga naveo istaknutog američkog ekonomistu Džefrija Saksa kome je zbog stavova zabranjen pristup vodećim američkim televizijama i ne može da objavljuje u američkim publikacijama.

"U SAD vlada klima totalitarne političke korektnosti, gde je nemoguće čak ni razgovarati o pitanju odnosa sa Rusijom, jer čim čovek zine da kaže nešto što se razlikuje od opšte rusofobične linije, odmah mu se kaže: 'Oh, to smo već čuli od (ruskog predsednika Vladimira) Putina'."