Rusija

Savet bezbednosti RF: Ukrajina od avgusta izgubila oko 1.000 kvadratnih kilometara u Donbasu

Ukrajinska vojska svakim danom u proseku gubi 28 kvadratnih kilometara teritorije i do 2.000 ljudi, otkriva Sergej Šojgu
Savet bezbednosti RF: Ukrajina od avgusta izgubila oko 1.000 kvadratnih kilometara u DonbasuGetty © Ethan Swope/Anadolu

Ukrajina je napadom na Kursku oblast želela da primora Rusiju na pregovore pod uslovima Kijeva, ocenio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu na sastanku visokih predstavnika BRIKS-a o bezbednosnim pitanjima u Sankt Peterburgu.

Prodor na teritoriju Ruske Federacije u Kurskoj oblasti je, prema planu Kijeva, trebalo da odvrati rusku vojsku od napredovanja u Donbasu, ali, kako je Šojgu rekao, ruske trupe imaju dovoljno snage i nastavljaju da napreduju.

Ukrajina svakim danom u proseku gubi 28 kvadratnih kilometara teritorije i do 2.000 ljudi koji su ili ubijeni ili ranjeni, naveo je Šojgu.

Samo u toku avgusta i u prvoj nedelji septembra ruska vojska je oslobodila skoro hiljadu kvadratnih metara Donbasa, naglasio je sekretar SB RF.

"Hvala našim momcima koji profesionalno i sa punom požrtvovanošću vode borbu", poručio je Šojgu.

Na inicijativu ruskog Saveta bezbednosti se danas u Sankt Peterburgu održava sastanak predstavnika za bezbednost članica BRIKS-a i partnerskih zemalja na kome učestvuje i potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin. On se pre samog sastanka u Moskvi sastao sa Šojguom sa kojim je razgovarao o zajedničkim interesima dve zemlje i aktuelnoj situaciji u južnoj srpskoj pokrajini.

image