Putin: Rusija će nastaviti da jača mornaricu, SAD gomilaju vojsku u blizini ruskih granica

Strateške vojne vežbe "Okean-2024" najveće su vežbe ruske mornarice za poslednjih 30 godina koje se u isto vreme održavaju u Tihom i Severnom ledenom okeanu, kao i Sredozemnom, Kaspijskom i Baltičkom moru. Predsednik Putin naglasio je danas da je cilj vežbi uvežbavanje pružanja otpora potencijalnom neprijatelju sa mora, uz poruku da Moskva mora da bude u stanju da odbije bilo kakvu vojnu agresiju iz bilo kog pravca

Predsednik Rusije Vladimir Putin uključio se putem video-linka u strateške vojne vežbe "Okean-2024", koje su počele danas, i poručio da se radi o najvećim vežbama ruske mornarice u poslednjih nekoliko decenija. 

Putin je naveo da će vežbe uključivati najsloženije zadatke.

"Danas počinje aktivna faza ovih vežbi tokom koje će biti izvedeni najsloženiji zadaci koji maksimalno liče na borbene zadatke. Ističem da prvi put za poslednje tri decenije održavamo tako velike vežbe na moru. Planirano je da se uvežbaju akcije odbijanja velike agresije potencijalnog neprijatelja iz pravca okeana, borba protiv besposadnih čamaca, bespilotnih letelica, uvežbavanje odbrane baza Vojno-pomorske flote, izvođenje pomorskih desantnih operacija i vojna pratnja logistike, uzimajući u obzir iskustvo stečeno tokom SVO", rekao je ruski lider u svom video-obraćanju.

On je naglasio da će Rusija nastaviti da jača svoju mornaricu i čitavu vojsku i da povećava njen potencijal.

"Nastavićemo da jačamo našu mornaricu, uključujući i njenu stratešku nuklearnu komponentu. Sistematski i sveobuhvatno ćemo razvijati sve vidove i rodove vojske, povećavati udarne sposobnosti, unapređivati obuku brodskih posada, obalnih i avijacijskih jedinica, uzimajući u obzir pravo borbeno iskustvo, i učinićemo sve što je potrebno za pouzdanu zaštitu Rusije i naših građana", poručio je Putin.

Rusija, prema njegovim rečima, mora da bude spremna za bilo kakav razvoj događaja i da bude u stanju da odbije potencijalnu vojnu agresiju u bilo kom pravcu. U tome, kako je dodao, ključnu ulogu ima mornarica. 

Predsednik Rusije je naglasio da Sjedinjene Američke Države danas provociraju trku u naoružanju, pokušavaju da postignu značajnu vojnu prednost i da tako "unište postojeću arhitekturu bezbednosti i balans snaga u Azijsko-pacifičkom regionu". Uz to, dodaje, Vašington teži da Rusiji nanese strateški poraz i očuva svoju političku dominaciju po svaku cenu.

"SAD u stvari izazivaju trku u naoružanju, ne uzimajući u obzir bezbednost svojih evropskih i azijskih saveznika. Pod izgovorom suprotstavljanja navodnoj ruskoj pretnji i obuzdavanja NR Kine, Sjedinjene Države i njihovi sateliti povećavaju svoje vojno prisustvo u blizini zapadnih granica Rusije – na Arktiku i u Azijsko-pacifičkom regionu", upozorava Putin.

On, takođe, podseća da Amerikanci otvoreno govore da planiraju da razmeste rakete srednjeg i malog dometa na novim teritorijama s posebnim fokusom na ostrva u zapadnom delu Tihog okeana i u nekim zemljama Azijsko-pacifičkog regiona. Istovremeno, kako kaže, američke oružane snage već uvežbavaju prebacivanje i razmeštanje perspektivnih raketnih sistema u ovaj region. 

Putin je istakao i da su ruski vojnici koji se danas bore u zoni SVO "pravi heroji", koji se ponašaju "smelo" i "profesionalno". Podsetio je da se oni bore za otadžbinu u najopasnijim tačkama fronta i izvode ubitačne napade po protivničkim pozicijama, u čemu učestvuje i flota.

Vežbe "Okean-2024" počele su, podsetimo, danas i i trajaće do 16. septembra, pod generalnim rukovodstvom glavnokomandujućeg Ratne mornarice admirala Aleksandra Mojsejeva. Kako je ranije saopštilo Ministarstvo odbrane, jedan od osnovnih zadataka ovih vežbi je provera gotovosti ruske mornarice za integrisanu upotrebu visokopreciznog i naprednog naoružanja.

Vežbe se održavaju u Tihom i Severnom ledenom okeanu, kao i Sredozemnom, Kaspijskom i Baltičkom moru

Prema rečima Dmitrija Peskova, portparola Kremlja, ovo je prvi put da se ovako velike vojne vežbe odvijaju u isto vreme u vodama dva okeana i nekoliko mora. Takođe, najavio je da će u njima učestvovati i partneri iz inostranstva.

Tokom svog obraćanja, Putin je otkrio da se radi o predstavnicima čak 15 država koje imaju status posmatrača. Jedna od njih je i Kina, čija avijacija i flota, kako je rekao, takođe, učestvuju u uvežbavanju praktičnih aktivnosti.