Šojgu: Zemlje BRIKS-a odupreće se terorizmu i ekstremizmu

Zahvaljujući kolektivnim naporima, BRIKS će postati važno sredstvo za obezbeđivanje ravnoteže interesa, jačanje mira, stabilnosti i međusobnog poverenja, rekao je sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije na Forumu bezbednosti BRIKS-a

Zemlje BRIKS-a mogu da daju ozbiljan zajednički doprinos osiguravanju globalne bezbednosti, uključujući borbu protiv terorizma, ekstremizma i upotrebe IT tehnologija u kriminalne svrhe, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Sergej Šojgu.

"Uveren sam da su zemlje BRIKS-a sposobne da zajednički daju ozbiljan doprinos u osiguravanju globalne bezbednosti i suprotstavljanju pretnjama kao što su terorizam, širenje ekstremističkih aktivnosti i korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija u kriminalne svrhe. Mi već aktivno sarađujemo u svim tim oblastima", rekao je Šojgu na plenarnoj sednici visokih predstavnika zemalja BRIKS i BRIKS+ zaduženih za pitanja bezbednosti u Sankt Peterburgu.

On je naglasio da erozija međunarodnog sistema bezbednosti predstavlja pretnju suverenim zemljama, a da je potencijal bezbednosne saradnje u okviru BRIKS-a daleko od iskorišćenog.

Kako je naveo, saradnja zemalja BRIKS-a i država Globalnog juga sada je potrebnija nego ikada i doprinosi konsolidaciji svetske većine.

"Jačanje saradnje sa svim zemljama Globalnog juga, Rusija ocenjuje kao veoma važan element. Uveren sam da je, u kontekstu dramatičnih promena, koje se dešavaju na svetskoj sceni, takva interakcija potrebnija nego ikada i da ima za cilj da doprinese konsolidaciji svetske većine", poručio je Šojgu.

On je naveo da na zemlje BRIKS otpada trećina svetskog BDP, što je više nego G7.

"Naše zemlje igraju ključnu ulogu u osiguravanju bezbednosti u Azijsko-pacifičkom regionu, Africi, Latinskoj Americi i na Bliskom istoku", precizirao je.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući kolektivnim naporima, BRIKS će postati važno sredstvo za obezbeđivanje ravnoteže interesa, jačanje mira, stabilnosti i međusobnog poverenja.

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije je naveo i da su zemlje te organizacije sposobne da se zajedno suprotstave primeni informacionih i telekomunikacionih tehnologija u kriminalne svrhe.

Šojgu je ukazao da će u okviru aktuelnog sastanka biti održana odvojena sednica sa pozvanim zemljama, na kojoj će se razgovarati o pitanjima bezbednosti i održivog razvoja.