Rusija

Spoljna obaveštajna služba Rusije: SAD će uključiti OEBS u izbornu prevaru u Gruziji

Predviđeno je da OEBS/ODIHR objavi privremeni izveštaj 10-20 dana pre glasanja, u kojem se zaključuje da u Gruziji ne postoje uslovi za održavanje slobodnih i fer izbora, upozoravaju ruski obaveštajci
Spoljna obaveštajna služba Rusije: SAD će uključiti OEBS u izbornu prevaru u GruzijiGetty © Omar Marques / SOPA Images/SOPA Images/LightRocket

Sjedinjene Države su pristale da "sarađuju" sa rukovodstvom Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) o Gruziji kako bi intervenisale na predstojećim parlamentarnim izborima u toj zemlji, saopštila je Spoljna obaveštajna služba (SVR) Rusije.

"Stejt department namerava da upotrebi novi instrument mešanja u parlamentarne izbore u Gruziji 26. oktobra 2024. kako bi sprečio pobedu trenutno vladajuće partije Gruzijski san, koja ne odgovara Vašingtonu", navodi se u saopštenju ruske službe.

Dodaje se da je predviđeno da OEBS/ODIHR objavi privremeni izveštaj 10-20 dana pre glasanja, u kojem se zaključuje da "u Gruziji ne postoje uslovi za održavanje slobodnih i fer izbora".

"Nakon objavljivanja prvih rezultata izražavanja volje biće iznet zaključak o neusaglašenosti izbornog procesa sa normama demokratije", dodaje se u saopštenju.

Masovni protesti

Prema obaveštajnoj službi, SAD nameravaju da pokrenu masovne proteste u Gruziji kako bi silom preuzele vlast, a posebnu ulogu u tome imaće OEBS/ODIHR.

"Plan Vašingtona je očigledan i više ne iznenađuje – da prozapadnoj gruzijskoj opoziciji pruži razlog za pokretanje masovnih protesta u cilju nasilnog preuzimanja vlasti u zemlji", upozorili su.

Kako su dodali, za žaljenje je što u takvim mahinacijama učestvuje ODIHR, koji je, kako se navodi na zvaničnom sajtu OEBS-a, "pozvan da pruži pomoć državama članicama organizacije u pitanjima poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda, da jača i štiti demokratske institucije, kao i da razvija toleranciju u društvu".

Ruski obaveštajci su poručili da je odluka Ruske Federacije da smanji finansiranje OEBS-a opravdana upravo zbog potrebe da se oslabe destruktivne aktivnosti te strukture.

image