Lavrov: Prvi smo pomogli Iraku u borbi protiv terorizma, a i danas jačamo iračke snage bezbednosti

Između Moskve i Bagdada postoji politički dijalog na najvišem nivou u kojem vlada poverenje, naveo je ruski ministar i istakao da Irak je jedan od vodećih trgovinskih partnera Rusije u arapskom svetu

Rusija je prva pružila ruku prijateljstva i poslala najsavremenije naoružanje i tehniku Iraku kada se suočio sa teroristima Islamske države, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na otvaranju izložbe posvećene 80. godišnjici diplomatskih odnosa sa tom zemljom.

Odnosi Rusije i Iraka doživeli su procvat osamdesetih godina prošlog veka, naveo je Lavrov i podsetio da su ove dve zemlje u aprilu 1972. godine potpisale Sporazum o prijateljstvu i saradnji na osnovu kog su, uz pomoć ruskih stručnjaka, Iračani gradili industrijska preduzeća, železnice, elektrane i druge objekte koji su predstavljali osnovu nacionalne ekonomije.

Moskva je tada bila jedan od važnijih trgovinskih partnera Bagdada, dodao je Lavrov.

"Kada se Bagdad suočio sa najstrašnijim iskušenjem današnjice – međunarodnim terorizmom u liku tzv. Islamske države, Rusija je među prvima pružila prijateljsku ruku pomoći. Iraku je bez odlaganja poslato najsavremenije rusko naoružanje i vojna tehnika za odbijanje terorističkih napada", podsetio je ruski ministar.

I danas sarađujemo u jačanju odbrambene sposobnosti snaga bezbednosti Iraka, naveo je Lavrov. Pored toga, postoji politički dijalog na najvišem nivou kojim vlada poverenje, dodao je ruski ministar.

Irak je jedan od vodećih trgovinskih partnera Rusije u arapskom svetu i danas, naglasio je Lavrov.

"Centralni element naše praktične kooperacije je, tradicionalno, industrija nafte i gasa", rekao je Lavrov i dodao da je opšti obim investicija Ruske Federacije u irački energetski sektor više od 19 milijardi dolara.

Osnovni udeo imaju ruske kompanije "Lukoil", "Gaspormnjeft" i "Rosnjeft".