Rusija

Osujećen pokušaj Kijeva da zauzme naftnu bušotinu "Krim-2" u Crnom moru

Sprečena je operacija kijevskog režima u Crnom moru, koja se poklapa sa dolaskom visokih predstavnika SAD i evropskih zemalja u Ukrajinu, a tom prilikom je stradalo nekoliko desetina ukrajinskih vojnika, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane
Osujećen pokušaj Kijeva da zauzme naftnu bušotinu "Krim-2" u Crnom moruwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Ruske trupe su sprečile pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da uz pomoć četrnaest američkih desantnih čamaca "vilard si fors" zauzmu naftnu bušotinu "Krim 2" u Crnom moru, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine je zarad zauzimanja ruske bušotine 'Krim 2' u Crnom moru pokušala da izvede morski desant uz pomoć 14 američkih čamaca i vojnicima za specijalne operacije ukrajinske mornarice", precizirali su u ruskom Ministarstvu odbrane.

Ruska Crnomorska flota i vojska su, braneći platformu, tokom borbe potopili osam desantnih čamaca i uništili do 80 neprijateljskih vojnika, navodi se u saopštenju.

Šest ukrajinskih čamaca se povuklo, a da nisu ni pokušali da pokupe ranjene ukrajinske vojnike koji su ostali u vodi.

"Još jedna 'medijska operacija' kijevskog režima u Crnom moru, koja se poklapa sa dolaskom visokih predstavnika SAD i evropskih zemalja u Ukrajinu 11. septembra, ugušena je u krvi i odnela živote više desetina ukrajinskih vojnika", navodi se u saopštenju.

Ukrajinski mediji su preneli da su u Kijev doputovali američki državni sekretar Entoni Blinken i britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Lami.

image