Osujećen pokušaj Kijeva da zauzme naftnu bušotinu "Krim-2" u Crnom moru

Sprečena je operacija kijevskog režima u Crnom moru, koja se poklapa sa dolaskom visokih predstavnika SAD i evropskih zemalja u Ukrajinu, a tom prilikom je stradalo nekoliko desetina ukrajinskih vojnika, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane

Ruske trupe su sprečile pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da uz pomoć četrnaest američkih desantnih čamaca "vilard si fors" zauzmu naftnu bušotinu "Krim 2" u Crnom moru, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine je zarad zauzimanja ruske bušotine 'Krim 2' u Crnom moru pokušala da izvede morski desant uz pomoć 14 američkih čamaca i vojnicima za specijalne operacije ukrajinske mornarice", precizirali su u ruskom Ministarstvu odbrane.

Ruska Crnomorska flota i vojska su, braneći platformu, tokom borbe potopili osam desantnih čamaca i uništili do 80 neprijateljskih vojnika, navodi se u saopštenju.

Šest ukrajinskih čamaca se povuklo, a da nisu ni pokušali da pokupe ranjene ukrajinske vojnike koji su ostali u vodi.

"Još jedna 'medijska operacija' kijevskog režima u Crnom moru, koja se poklapa sa dolaskom visokih predstavnika SAD i evropskih zemalja u Ukrajinu 11. septembra, ugušena je u krvi i odnela živote više desetina ukrajinskih vojnika", navodi se u saopštenju.

Ukrajinski mediji su preneli da su u Kijev doputovali američki državni sekretar Entoni Blinken i britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Lami.