Rusija

Putin: BRIKS će se boriti protiv finansiranja terorizma i pranja novca (VIDEO)

Već 34 zemlje izrazile su želju da se na ovaj ili onaj način uključe u rad BRIKS-a, kazao je ruski predsednik na sastanku visokih predstavnika država te organizacije zaduženim za pitanja bezbednosti u Sankt Peterburgu
Putin: BRIKS će se boriti protiv finansiranja terorizma i pranja novca (VIDEO)© Кристина Кормилицына / РИА Новости

Na samitu BRIKS-a u Kazanju u oktobru, lideri će razgovarati o izgradnji partnerstva, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

"Nismo mogli da zanemarimo rastuće interesovanje mnogih država za BRIKS. Danas je više od tri desetine zemalja, tačnije 34 države, već izrazilo želju da se na ovaj ili onaj način uključi u aktivnosti našeg udruženja", kazao je Putin na sastanku visokih predstavnika država BRIKS-a zaduženih za pitanja bezbednosti u Sankt Peterburgu.

Ruski predsednik je istakao da se u toj organizaciji stvara savet za borbu protiv finansiranja terorizma i pranja novca.

Putin je ukazao da je plan za rusko predsedavanje BRIKS-om već završen za više od 70 odsto.

"Održano je oko 150 događaja, sastanaka, privrednih foruma, najviše stručnih i ministarskih sastanaka", precizirao je Putin.

Predsednik Rusije je podsetio kako je u Sankt Peterburgu nastao BRIKS uz učešće lidera Indije i Kine.

"Drage kolege i prijatelji, hvala vam što ste bili ovde, u severnoj prestonici Rusije, da vas podsetim da je to bilo ovde, u Sankt Peterburgu, upravo u ovim salama, gde je počelo stvaranje BRIKS-a", podsetio je Putin.

On je dodao da su se tada sastali lideri Rusije, Indije i Kine i dogovorili da organizuju redovne sastanke na najvišem nivou, kao i u nekim drugim oblastima, napomenuvši da je tako stvoren RIK, koji je uključivao Rusiju, Indiju i Kinu.

"Danas imam privilegiju i zadovoljstvo da pozdravim sve učesnike, visoke predstavnike zemalja BRIKS-a zadužene za pitanja bezbednosti", naveo je Putin.

image