Rusija

Putin sa šefom kineske diplomatije: Rusija i Kina brane principe pravednog svetskog poretka

Bilateralni odnosi Rusije i Kine se uspešno razvijaju u svim pravcima, rekao je ruski predsednik
Putin sa šefom kineske diplomatije: Rusija i Kina brane principe pravednog svetskog poretka© Kremlin Pool/Global Look Press

Rusija i Kina brane principe pravednog svetskog poretka, a podržavaju ih i zemlje Globalnog juga – odnosno svetska većina, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa šefom kineske diplomatije Vang Jiem.

"Naši bilateralni odnosi [Rusije i Kine] se uspešno razvijaju u svim pravcima. To se tiče koordinacije našeg rada u međunarodnoj areni, ekonomske interakcije, kao i kulturnih i humanitarnih pitanja", kazao je Putin i dodao da planira da održi bilateralni sastanak sa kineskim liderom Si Đinpingom na samitu BRIKS-a u Kazanju u oktobru.

Ruski predsednik je naveo da su "odnosi sveobuhvatnog partnerstva i strateške interakcije između Rusije i Kine obostrano korisni i ravnopravni mnogo, mnogo godina".

Predsednik je podsetio da će Moskva i Peking 2. oktobra proslaviti 75. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa između država.

Kineski ministar spoljnih poslova rekao je ruskom predsedniku da priprema posetu Si Đinpinga za samit BRIKS-a u Kazanju.

"To je moj važan zadatak. Kineski predsednik je sa zadovoljstvom prihvatio vaš poziv za učešće na samitu radi daljeg detaljnog razgovora o strateškim pitanjima", kazao je Vang Ji.

image