Rusija

Lavrov: Ruska vojska će zasigurno izbaciti neprijatelja iz Kurske oblasti

Šef ruske diplomatije učestvuje na okruglom stolu posvećenom ukrajinskoj krizi u Diplomatskoj akademiji Ministarstva spoljnih poslova Rusije uz učešće ambasadora iz oko 80 zemalja
Lavrov: Ruska vojska će zasigurno izbaciti neprijatelja iz Kurske oblastiGetty © John Moore

Ukrajina uz direktnu podršku Zapada učestvuje u terorističkim napadima krupnih razmera na teritoriju Ruske Federacije, između ostalog i u Kurskoj oblasti, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na okruglom stolu posvećenom ukrajinskoj krizi u Diplomatskoj akademiji Ministarstva spoljnih poslova Rusije uz učešće ambasadora iz oko 80 zemalja.

Ukrajinska vojska, kako je pojasnio, garantira civilne ciljeve, ubija civile u Kurskoj, Belgorodskoj i u Brjanskoj oblasti, a takođe dronovima napada druge ruske regione.

"Ruska vojska će zasigurno izbaciti neprijatelja i pograničnih regiona", naglasio je Lavrov.

Rat ne bi bio moguć da nema ogromnih količina vojnih isporuka naoružanja i municije sa Zapada, naglasio je ruski ministar.

Zapad je taj, upozorava on, koji snabdeva Ukrajinu oružjem ali pritom Kijevu daje i punu slobodu što se tiče korišćenja te vojne tehnike.

"Tvrde da, od kada je oružje došlo u Ukrajinu i od kako ga je ukrajinska vojska primila, to više nije njihovo i Kijev može da radi šta hoće. Tako su rekli Stoltenberg i Borelj, kao i mnogi drugi političari iz EU i NATO", naglasio je Lavrov.

Zato poseta američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Lamija Kijevu ne predstavlja ništa drugo do inscenirani događaj.

"Situacija je svima jasna", naveo je Lavrov i naglasio da Rusija ne sumnja da je rešenje o ukidanju zabrane za korišćenje oružja dugog dometa odavno doneto, ali da sada pokušavaju da ga poture javnosti na malo prefinjeniji način.

Rusiji je jasno da je Zapad ovaj rat koji vodi protiv Rusije definisao kao egzistencijalni i da ima za cilj da joj nanese strateški poraz, ukazao je ministar.

"Isti cilj su imale i druge velike istorijske ličnosti, poput Napoleona ili Hitlera", podsetio je Lavrov i dodao da nije uzalud što pojedini zapadni političari koji su sačuvali razum upozoravaju da bi bilo kobno zaboraviti te lekcije iz istorije.

NATO Kijevu, kako navodi, ne šalje samo oružje dugog dometa već i obaveštajne podatke svojih Vazdušno-kosmičkih snaga koji se koriste za poraz ciljeva u dubini ruske teritorije.

Upravo zapadni specijalisti koordinišu udare, a njihovi ciljevi su naselja, objekti energetske i industrijske infrastrukture, škole, vrtići i klinike, ukazao je ruski ministar.

"U pitanju su instruktori istih tih NATO država koje su poslale oružje Ukrajini. Stručnjaci tvrde da obična vojska i ne bi mogla da rukuje takvim oružjem i da tri nedelje nisu dovoljne za obuku. To rade strani instruktori", rekao je ministar.

Tema današnjeg sastanka je "Ukrajinska kriza. Terorističke metode kijevskog režima".

Kako je objasnila zvanična predstavnica ruskog MSP-a Marija Zaharova, događaji ovog formata će omogućiti otvorenu i iskrenu razmenu mišljenja između diplomata o situaciji oko Ukrajine.

Rusija regularno izlaže svoju poziciju na najvišem nivou kako bi ona došla do svih zemalja, rekao je Lavorov i istkao da je Moskva spremna da razmotri sva pitanja koja njeni partneri imaju na ovakvim i sličnim događajima.

"Znamo da i Ukrajina i zapadne zemlje organizuju ovakve događaje, ali oni to rade u zatvorenom formatu. Mi se ničega ne stidimo i spremni smo da dodatno predočimo informaciju o razvoju rata koji je pokrenuo Zapad rukama Ukrajinaca", rekao je ministar.

Ukrajina privlači radikalne islamiste za terorističke napade

Ukrajinske specijalne snage aktivno uvlače u svoje terorističke delatnosti radikalne islamiste, ukazao je Lavrov.

"Hvala svima prisutnima na izraženom saučešću zbog terorističkog napada u koncertnoj sali 'Krokus siti holu' u martu koji je odneo živote 145 ljudi. Istraga i dalje traje ali je već poznato da postoji umešanost Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine", rekao je ministar.

Postojao je detaljan plan bega terorista kroz teritoriju RF, ali to nije jedini slučaj kada su se ukrajinske specijalne službe privukle radikalne islamiste u terorističke akcije, ukazao je Lavrov.

Pojavila se informacija da se izaslanici ukrajinske obaveštajne službe nalaze na teritoriji Sirijske Arapske Republike gde vrbuju militante terorističkih organizacija kako bi ih uključili u svoje nove, gnusne operacije, ukazao je Lavrov.

Kijev provocira katastrofu sličnu černobiljskoj 

Lakomislene akcije kijevskog režima mogu da dovedu do katastrofe slične černobiljskoj od koje će pre svega stradati stanovnici Evrope, naglasio je ruski ministar.

U regionu Kurske oblasti je situacija napregnuta, dodao je on i istakao da se i direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi koji je nedavno posetio Kursku nuklearku lično ubedio da postoje tragovi napada ukrajinskih dronova.

Kijev i ne krije da namerno napada na Kursku nuklearku, rekao je Lavrov i dodao da je Rusija pripremila posebne materijale u kojima se nalaze dokazi o streljanjima civila, preprekama u evakuaciji meštana ugroženih oblasti, ubistva lekara hitne pomoći, volontera i spasilaca i slično.

Istraga eksplozija na Severnom toku se gura pod tepih

Samo oni koji se boje istine mogu da veruju u verziju koju su izneli evropski mediji o tome kako se desio teroristički napad na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2, ukazao je ruski ministar.

"Petoro ljudi je sedelo, pilo, šalilo se i rešilo: 'A što da ne raznesemo Severni tok'? Oni su imali ronilačko iskustvo, navodno su iznajmili čamčić i zaplivali na njemu do mesta iznad gasovoda. Zaronili, postavili eksploziv i završili", parafrazirao je Lavrov verziju medija.

Rusija će se boriti za istinitu i transparentu istragu koju SAD, Velika Britanija i njihovi saveznici blokiraju, tvrdeći da potpuno veruju nacionalnim procesima, naglasio je Lavrov.

Moskva nije dobila odgovor ni od Nemačke, ni od Danske i Švedske koje su prekinule istragu, na ruski zahtev za pravnu pomoć u vođenju čitavog procesa, naglasio je ministar.

"Nemačka istraga nije transparentna", rekao je Lavrov i objasnio da se stidljivo pod tepih gura istina o uništenju energetskog objekta koji je trebalo da obezbedi dalje blagostanje Berlina u socijalnom i ekonomom planu.

"Nemci ne smeju da naljute SAD, sve što Vašington kaže – mora da se ispuni. Tužno je što su lideri Evrope i nemačke pristali na taj potčinjen položaj", naglasio je Lavrov.

Odsviran poslednji akord u progonu kanonske UPC

Kijevski režim nastavlja da teroriše i sopstveno stanovništvo, ukazao je ruski ministar i podsetio da je u Ukrajini usvojen zakon koji suštinski zabranjuje kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu Crkvu (UPC).

To je finalni akord u progonu kanonske crkve koju već duži niz godina ugrožavaju ukrajinske vlasti, naveo je Lavrov. "Napadali su crkve, tukli parohijane i sveštenike, oduzimali crkvenu imovinu, slali sveštenstvo u zatvore i oduzimali im državljanstvo", ukazao je ministar.

Imovina jedine kanonske pravoslavne crkve je otimana i predavana Pravoslavnoj crkvi Ukrajine (PCU) koja je veštački stvorena 2018. godine, zahvaljujući tadašnjem ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku i vaseljenskom patrijarhu, dodao je Lavrov.

U stvari, to je bila operacija koju su podržale SAD i njihov specijalni izaslanik za slobodu veroispovesti, naglasio je ruski ministar.

"Kako bi bilo slobode primorali su ukrajinskog predsednika i patrijarha na Fonaru da započnu istrebljenje kanonske UPC. Stvorili su veštačku strukturu koja ima jedva malo pristalica", naglasio je on.

Kijevski režim se bori protiv svega što ima veze s ruskim svetom, ali je neprijateljski raspoložen i prema drugim predstavnicima nacionalnih manjina, ukazao je ruski ministar.

image