Bivši savetnik Kremlja: Krajnje je vreme da Rusija izmeni nuklearnu doktrinu

Postojeća doktrina je zastarela i više nije efikasna kao sredstvo odvraćanja, rekao je Sergej Karaganov

Ruska nuklearna doktrina hitno treba da se revidira kako bi se omogućio nuklearni odgovor na bilo koju veću vojnu agresiju protiv zemlje, izjavio bivši savetnik Kremlja Sergej Karaganov.

Bivši savetnik za spoljnu politiku zamenika šefa ruske predsedničke administracije rekao je za list "Komersant" da je aktuelna doktrina "užasno zastarela" i da više ne služi kao efikasno sredstvo odvraćanja.

Aktuelna nuklearna doktrina, koja je usvojena 2020. godine, ne predviđa preventivne nuklearne udare, a upotreba nuklearnog oružja se čuva samo za "izuzetne slučajeve", poput "pretnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu" zemlje.

Prema Karaganovu, ovaj pristup ga je učinio gotovo beskorisnim i efektivno je "isključio" faktor nuklearnog odvraćanja iz ruskog vojnog i spoljnopolitičkog arsenala.

"Dozvolili smo da se situacija pogorša do tačke kada naši protivnici veruju da nećemo koristiti nuklearno oružje ni pod kojim okolnostima", rekao je on, ocenivši da  je "posedovati nuklearno oružje, a da ne možete da ubedite svoje neprijatelje da ste spremni da ga upotrebite, samoubistvo".

Neuspeh efikasne politike nuklearnog odvraćanja "uvalio bi svet u seriju ratova koji bi neizbežno prerasli u nuklearni i završili Trećim svetskim ratom", smatra Karaganov, dodavši da bi se to moglo da se odigra "u roku od nekoliko godina".

"Glavni cilj doktrine treba da bude ubeđivanje svih sadašnjih i budućih neprijatelja da je Rusija spremna da upotrebi nuklearno oružje", istakao je on.

Do Karaganovljevih komentara dolazi nakon upada kijevskih snaga u Kursku oblast, i kada mediji pišu da je London navodno već odobrio Kijevu da koristi oružje dugog dometa za udare dublje u Rusiju, a očekuje se da će Vašington učiniti isto.

"Krajnje je vreme da kažemo da nam bilo kakvi masovni udari na našu teritoriju daju pravo da odgovorimo nuklearnim udarom", insistira Karaganov. On je takođe pozvao Moskvu da jasno definiše korake "nuklearne eskalacije" u sledećoj doktrini kako bi ruskim protivnicima ostavila mesta za sumnju oko toga da li je Rusija spremna da upotrebi svoj nuklearni arsenal i kada.

Predsednik Vladimir Putin je više puta zauzimao suzdržaniju poziciju po tom pitanju.

U razgovoru sa Karaganovim na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu u junu, predsednik je rekao da Rusija "ne maše" nuklearnim oružjem i izrazio nadu da "nikada neće doći" do nuklearne razmene između Moskve i Zapada.

Moskva "nema razloga čak ni da razmišlja" o upotrebi nuklearnog oružja, rekao je Putin tada, pozivajući ruske zvaničnike da čak ni "ne dodiruju" temu nuklearnog oružja osim ako to nije apsolutno neophodno.

Kasnije u junu, Putin je takođe rekao da Rusiji "još nije potreban preventivni udar, jer je garantovano uništenje neprijatelja u uzvratnom udaru". On, međutim, nije isključio promene u doktrini.