Moskva: Ukrajinci u Kurskoj oblasti napravili nešto nalik na koncentracione logore

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije navodi i da su zarobljene stanovnike Kurske strani novinari, koji su nezakonito ušli na rusku teritoriju, iskoristili za snimanje propagandnih snimaka

Oružane snage Ukrajine u nekim delovima Kurske oblasti napravile su nešto nalik na koncentracione logore u koje su oterali lokalno stanovništvo koje nije uspelo da se evakuiše na vreme, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije u koji su imale uvid "RIA Novosti", uz objašnjenje da ovo potvrđuju mnogobrojna svedočenja lokalnog stanovništva koje je prikupio ruski Crveni krst u gradu Kursku. 

Ministarstvo, takođe, navodi da su Ukrajinci iskoristili lokalce i za snimanje propagandnih video-snimaka, čime su se bavili strani novinari. Jedan od primera je i slučaj kada su u podrume internata u gradu Sudži Ukrajinci zatvorili od 70 do 100 civila i psihički ih maltretirali.

"Ovi novinari ne samo da su nezakonito narušili granicu Ruske Federacije, već su to učinili u sastavu paravojnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine. Njihov cilj je da namerno iskrive stvarne događaje - da stvore povoljnu medijsku pozadinu za dejstva Oružanih snaga Ukrajine u Kurskoj oblasti i da prikriju informacije o terorističkim zločinima nad civilima", ističe Moskva.

Podsetimo, ukrajinske snage otpočele su napad na Kursku oblast Rusije 6. avgusta. Njihov prodor dublje u rusku teritoriju je obustavljen i ruska armija sada sprovodi kontranapad. Prema poslednjim podacima Ministarstva odbrane Rusije, Kijev je od tada do danas u oblasti izgubio 12.500 vojnika, a samo za dva dana ruske snage uspele su da povrate kontrolu nad čak deset naselja.