Rusija

FSB razotkrio London: Šta su britanske diplomate radile u Rusiji?

Ovakvi podaci daju za pravo Moskvi da aktivnosti britanskih diplomata poslatih u Rusiju preko Direktorata smatra ugrožavajuće po bezbednost Ruske Federacije
FSB razotkrio London: Šta su britanske diplomate radile u Rusiji?Getty © Massimo Borchi/Atlantide Phototravel

Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) je došla do dokumenata koji dokazuju da Velika Britanija ima ključnu ulogu u koordinaciji eskalacije međunarodne vojno-političke situacije s ciljem da se Rusiji nanese strateški poraz.

Koordinacija subverzivne politike nije usmerena samo protiv Rusije, već i drugih zemalja koje su ranije bile u sastavu SSSR, precizirala je FSB.

Telo koje ima vodeću ulogu u ovom procesu je Direktorat za istočnu Evropu i centralnu Aziju pri Forin ofisu koji je, nakon početka Specijalne vojne operacije, postao specijalna služba čiji je osnovni zadatak da nanese strateški poraz Rusiji, ukazuju u ruskoj službi.

Ovakvi podaci daju za pravo Moskvi da aktivnosti britanskih diplomata poslatih u Rusiju preko Direktorata smatra ugrožavajuće po bezbednost Ruske Federacije.

Zbog toga je Ministarstvo spoljnih poslova RF, na osnovu dokumenata koje je dostavio FSB i kao odgovor na brojne neprijateljske korake Londona, ukinulo akreditaciju šestorici zaposlenih u političkom odeljenju britanske ambasade.

Postupci akreditovanih britanskih diplomata su ukazivali na sprovođenje obaveštajnog i subverzivnog rada, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova. 

Ukoliko ruska služba bude otkrila da se i druge britanske diplomate bave sličnim akcijama, zahtevaće prevremeni prekid njihovih službenih putovanja u Rusiji, poručila je FSB.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova u potpunosti deli ocene koje je iznela ruska FSB o aktivnostima britanskih diplomata, navela je portparol MSP-a.

"Britanska ambasada je prešla granice zacrtane Bečkom konvencijom. Ali najvažnije je to što se ne radi samo o formalnoj strani pitanja i nepoštovanju deklarisanih aktivnosti, već su posredi subverzivne akcije koje imaju za cilj nanošenje štete našem narodu", navela je Zaharova. 

Ovo nije prvi put da FSB otkriva prikriveni izviđački i subverzivni rad Britanaca u Rusiji. U februaru ove godine FSB je saopštila da su u Hersonskoj oblasti otkrivene aktivnosti Britanskog saveta, koji je preko organizacija koje kontroliše prikupljao obaveštajne podatke u interesu kijevskog režima.

Konkretno, potvrđeno je da je London koristio ukrajinske izbeglice koje žive u Velikoj Britaniji za dobijanje obaveštajnih informacija vojno-političke prirode preko postojećih bliskih veza u Hersonskoj oblasti.

Sa druge strane, zvanično navedeni ciljevi Britanskog saveta su razvoj saradnje u oblasti obrazovanja, kulture i umetnosti između Velike Britanije i drugih zemalja. U realnosti, to telo je bilo samo paravan za rad britanskih obaveštajnih službi, otkrila je FSB.

image