Rusija

"A kažu da čuda ne postoje": Ranjeni ruski novinar Podubni izašao iz bolnice

Glavna urednica RT i medijske grupe "Rusija sevodnja" Margarita Simonjan je javila da je ratni reporter ranjen u Kurskoj oblasti pušten sa lečenja
"A kažu da čuda ne postoje": Ranjeni ruski novinar Podubni izašao iz bolnicewww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Novinar i ratni reporter Jevgenij Podubni pušten je iz bolnice oporavljen od povreda stečenih na terenu tokom napada ukrajinske vojske dronom na Kursku oblast, navela je glavna urednica RT i medijske grupe "Rusija sevodnja" Margarita Simonjan.

"Ženju su pustili. Hvala ti, Gospode. A kažu da čuda ne postoje", napisala je Simonjan na Telegramu

Dopisnik Sveruske državne televizijske i radiodifuzne kompanije (VGTRK) Jevgenij Podubni ranjen je u pograničnom regionu Kurske oblasti prvih dana ukrajinske invazije.

Oružane snage Ukrajine su dronom napale na automobil novinara koji je tom prilikom teško povređen. Prebačen je na intenzivnu negu u Kursku regionalnu bolnicu, gde su obavljena sva neophodna ispitivanja, a potom je poslat na lečenje na intenzivnoj nezi u Moskvu u Institut za hitnu medicinu.

Filmska ekipa VGTRK-a koja je pratila Podubnog nije povređena.

Zvanična predstavnica kancelarije Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR) Elizabet Trosel je povodom ranjavanja Podubnog navela da napadi na novinare, čak i u ratnim zonama, predstavljaju kršenje Ženevske konvencije.

Sve strane u sukobu moraju da štite novinare, a ne da ih direktno napadaju, poručila je predstavnica OHCHR-a i naglasila da novinarima moraju da budu garantovana prava čak i ako su zarobljeni tokom ratnih dejstava.

image