Oslobođeno još jedno naselje u DNR, 103 ruska vojnika se vratila iz zarobljeništva (VIDEO)

Sistemi PVO ruske vojske su u protekla 24 časa oborili tri taktičke balističke rakete ATACMS američke proizvodnje, tri vođene bombe francuske proizvodnje "hamer" i 53 bespilotne letelice

Oružane snage Ruske Federacije oslobodile su Želano Pervo u DNR, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U Ministarstvu su naveli da je Rusija, iz ukrajinskog zarobljeništva, vratila 103 vojnika, koji su bili zarobljeni u Kurskoj oblasti.

"Svi vojnici su trenutno u Belorusiji, gde im se pruža neophodna pomoć", navodi se u saopštenju i dodaje da su Ujedinjeni Arapski Emirati pružili humanitarno posredovanje prilikom povratka ruskih vojnika iz zatočeništva.

Jedinice grupe trupa "Sever" neutralisale su gotovo 110 vojnika, uništile dva vozila, top-haubicu D-20 i haubicu D-30.

Jedinice grupe trupa "Zapad" poboljšale su taktički položaj na frontu, dok je neprijatelj izgubio 520 vojnika, šest vozila, samohodnu haubicu "brejvhart", dve haubice "gvozdika" i dve stanice za elektronsko ratovanje.

Jedinice grupe trupa "Jug" eliminisale su gotovo 715 vojnika, pet vozila, haubice FH-70 i M777, top-haubicu D-20, dve haubice D-30 i četiri skladišta municije.

Jedinice grupe snaga "Centar" nastavile su da napreduju u dubinu odbrane neprijatelja, i neutralisale gotovo 560 vojnika ukrajinske vojske. Uništena je haubica M777 američke proizvodnje, dve haubice "msta-b", samohodna haubica "akacija" i haubica D-30.

Jedinice grupe trupa "Istok" zauzele su povoljnije položaje na frontu, a neprijatelj je izgubio gotovo 105 vojnika, tenk i haubicu "cezar" francuske proizvodnje.

Jedinice grupe trupa "Dnjepar" neutralisale su gotovo 80 vojnika, sedam vozila, haubicu M777 američke proizvodnje i samohodnu haubicu "gvozdika".

Jedinice grupe trupa "Sever" za dan su odbile pet protivnapada neprijatelja, usled čega je eliminisano i ranjeno gotovo 30 vojnika, uništeno borbeno oklopno vozilo i automobil.

Uz podršku armijske avijacije i artiljerijske vatre, odbijeno je pet pokušaja neprijatelja da probije granicu Ruske Federacije kod naselja Novi Put, Medvežje i Veselo. Tom prilikom eliminisano je i ranjeno gotovo 40 vojnika, uništena dva tenka, oklopni transporter, pet borbenih oklopnih vozila i automobil.

Oružane snage Ukrajine za 24 časa izgubile su gotovo 300 vojnih lica i 15 jedinica oklopnih vozila, uključujući dva tenka, oklopni transporter i 12 oklopnih borbenih vozila, kao i dva artiljerijska oruđa i pet vozila u Kurskoj oblasti. Zarobljeno je pet pripadnika ukrajinske vojske.

Operativno-taktička avijacija, jedinice opremljene bespilotnim letelicama, raketne i artiljerijske snage Oružanih snaga Ruske Federacije pogodile su aerodrome, baze sa čamcima specijalnih snaga Ukrajine, kao i položaje žive sile i tehnike ukrajinske vojske u 132 okruga.

Sistemi PVO ruske vojske su u protekla 24 časa oborili tri taktičke balističke rakete ATACMS američke proizvodnje, tri vođene bombe francuske proizvodnje "hamer" i 53 bespilotne letelice.