Rusija radi na razvoju nove verzije "korneta": Novi lanser imaće tri cevi i daljinsko upravljanje

Kako se navodi, turela sa tri rakete će se kontrolisati preko kabla, posada će biti u zaklonu na udaljenosti do 50 m, a upravljanje sistemom će podsećati na računarsku igru

Konstruktorski biro "Radart" na jesen će, uz podršku Narodnog fronta, završiti izradu turele za daljinsko lansiranje tri protivoklopne vođene rakete (POVR) sistema "kornet", izjavio je za RT šef dizajnerskog tima pomenutog biroa Vladimir Krupin.

"Na zahtev momaka iz 98. divizije vazdušno-desantne vojske (VDV) 'Radart' radi na izradi turele koja će biti veoma neprijatno iznenađenje za neprijatelja. Na njoj će se nalaziti tri cevi za lansiranje POVR 'kornet'. Očekujemo da ćemo na jesen završiti njen razvoj", rekao je Krupin.

Prema njegovim rečima, nakon testiranja turele na poligonu i u realnim borbenim uslovima, konstruktorski biro će zajedno sa drugim preduzećima odbrambene industrije pokrenuti njenu serijsku proizvodnju. Dodao je i da će proizvodnju ovog sistema podržati aktivisti i volonteri iz Narodnog fronta.

"Važno je što je 'KB Radart' već stekao iskustvo u oblasti daljinskog upravljanja vatrenim oružjem i protivoklopnim sistemima. Ali ovde se suočavamo sa težim zadatkom. Moramo da sinhronizujemo mnoge procese upravljanja, da obezbedimo navođenje (više) raketa i mogućnost da ih ispaljujemo jednu po jednu", objasnio je Krupin.

On je rekao da će operater navoditi svaku raketu, kao i da će za korekciju leta posada sistema koristiti džojstik koji će biti deo kućišta sa opremom. Turela će biti prilagođena na način da će i pešadinci moći da je nose i u kratkom roku rasporede na različite položaje.

"Turela sa tri cevi sistema 'kornet' je prvenstveno dizajnirana za lansiranje sa različitih visina. Sa obzirom na solidan domet i vatrenu moć POVR-a, ovo će biti odlično sredstvo za uništavanje vatrenih položaja, utvrđenja, opreme i ljudstva Oružanih snaga Ukrajine. Osim toga, uz pomoć takvog naoružanja, mala pešadijska grupa može da organizuje zasede i sabotaže u bliskoj pozadini", naglasio je Krupin.

Oružje za urbane sredine i otvorene površine

Kako je u razgovoru za RT rekao vojni ekspert Kiril Fjodorov, pojava turele sa tri POVR 'kornet' ojačaće vatrenu moć pešadijskih grupa VDV-a i povećati bezbednost posada prenosnih raketnih sistema.

"Takva kupola će najverovatnije moći pouzdano da uništi jednu ili čak tri mete. 'Kornet' je sistem koji značajno povećava verovatnoću da cilj bude uništen jednim projektilom, uključujući i one na velikoj udaljenosti. Naravno, ništa ne može da garantuje da će biti moguće izbeći napad na sistem, ali to je poenta - udar u turelu neće dovesti do gubitka posade", rekao je Fjodorov.

Prema rečima stručnjaka, ako se turela koristi u urbanim sredinama, najbolje je da je postavite na krov zgrade ili na jedan od spratova višespratnice. Takođe, takav kompleks će biti efikasan i na otvorenim površinama.

"Takav sistem će takođe biti koristan za korišćenje na otvorenim površinama, posebno u Zaporožju i Hersonskoj oblasti, gde nema drveća ili prirodnih prepreka. Rakete 'kornet' imaju veoma dobar domet. Da, kao i druge POVR, lete prilično dugo. Ali to nas ne sprečava uvek da izvršimo neočekivane napade na neprijatelja", kaže on.

Kako navodi, turela sa tri rakete će se kontrolisati preko kabla, posada će biti u zaklonu na udaljenosti do 50 m, a upravljanje sistemom će podsećati na računarsku igru.

Daljinsko upravljanje "kornetom"

RT podseća da kupola KB "Radarta" nije prvi proizvod koji ima za cilj povećanje bezbednosti posade "korneta", budući da je prošle godine iz tulski "Konstruktorski biroa priborostrojenija" (KBP) dizajnirao prototipove modula za daljinsko upravljanje protivoklopnim raketnim sistemima.

"Glavna svrha kompleta za daljinsko upravljanje je da spasu živote naših vojnika u slučaju neprijateljske uzvratne vatre. Preduzeće je razvilo i proizvelo prototipove koji su trenutno podvrgnuti sveobuhvatnom testiranju", navodi se u saopštenju KBP-a.

Kompanija nije dala detaljnije informacije. Zajedno sa KBP, funkciju daljinskog upravljanja protivoklopnim raketnim sistemima ranije je implementirala grupa inženjera iz ruske kompanije "Red grin lajt".

Vatreno krštenje sistema pod nazivom "kurgan" dogodio se u julu 2023. godine - uz njegovu pomoć specijalci grupe trupa "Jug" uništili su ukopan položaj ukrajinske vojske.

"Kurgan" je daljinski upravljač koji se nalazi u zaštićenom kontejneru (kućištu) otpornom na udarce sa kontrolama i displejom na kome se prikazuje slika sa nišanskih sprava "korneta". Navođenje POVR-a se vrši pomoću džojstika, a lansiranje se vrši pritiskom na dugme.

"Sistem 'kurgan' uključuje dve kamere - jednu za upotrebu u dnevnom režimu, drugu za upotrebu u kombinaciji sa standardnom termovizijom.

Sistem pruža mogućnost snimanja video zapisa primljenog od kamera sistema, a dizajn omogućava da se lansiranje rakete obavlja u normalnom - ručnom režimu, kada je napajanje isključeno", navodi se u opisu "kurgana" na sajtu kompanije "Red grin lajt".

Daljinski upravljač signale prenosi uz pomoć kabla, operater takođe može upravljati sa udaljenosti do 50 km od "korneta" i omogućen je brz izbor režima paljbe na licu mesta. Ukupna težina kompleksa je 12 kg.

"Samo treba da izaberete cilj"

Prema rečima stručnjaka, korišćenje daljinskog upravljača olakšava savremenim modifikacijama "korneta" da imaju automatski, odnosno režim paljbe "ispali i zaboravi", čime se smanjuje uloga operatera u borbenim operacijama.

"Operater treba samo da odabere metu, postavi nišansku oznaku na sistem za praćenje mete i lansira projektil. Zatim, sistem za praćenje cilja samostalno kontroliše automatizovani lanser, usmerava raketu i kontroliše je dok ne pogodi. U međuvremenu, operater može da pređe na izbor sledeće mete", navodi se u materijalima "Rosteha", vodeće kompanije ruskog vojnoindustrijskog kompleksa.

Napominje se da upotreba automatskog režima "smanjuje psihofizičko opterećenje operatera, smanjujući uticaj ljudskog faktora na rezultat operacije".

"Osim toga, značajno je smanjen period obuke za rad sa protivoklopnim raketnim sistemima i smanjeni su zahtevi za kvalifikacije operatera. U stvari, upravljanje oružjem u režimu 'ispali i zaboravi' postaje dostupno čak i neobučenim operaterima, što značajno proširuje mogućnosti njegove upotrebe. Takvo oružje je isplativije i lakše za rukovanje i održavanje od sistema prethodne generacije", navodi "Rosteh".

Istovremeno, protivoklopni sistemi prethodnih generacija i osnovna verzija 'korneta' imaju poluautomatski princip navođenja, u kom operater mora da drži laserski označivač na meti do trenutka udara projektila.