Rusija

Rusija oborila dva aviona Su-27: Uništen voz ukrajinske vojske sa stranim naoružanjem

Sistemi PVO ruske vojske su u protekla 24 časa oborili jedan MiG-29, raketu lansiranu iz sistema HIMARS, četiri vođene bombe francuske proizvodnje "hamer" i 55 bespilotnih letelica
Rusija oborila dva aviona Su-27: Uništen voz ukrajinske vojske sa stranim naoružanjemGetty © Pavel Pavlov/Anadolu Agency

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva višenamenska borbena aviona Su-27 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva su u protekla 24 sata, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi u saopštenju, sistemi PVO ruske vojske su u protekla 24 časa oborili jedan MiG-29, raketu lansiranu iz sistema HIMARS, četiri vođene bombe francuske proizvodnje "hamer" i 55 bespilotnih letelica, a 22 su bile izvan zone Specijalne vojne operacije.

Pored toga, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je i da su Oružane snage Ruske Federacije uništile voz ukrajinske vojske u kome se nalazilo strano naoružanje.

"Operativno-taktička avijacija, jedinice opremljene bespilotnim letelicama, raketne i artiljerijske snage grupacija Oružanih snaga Ruske Federacije uništile su voz sa stranim naoružanjem i skladište raketnog i artiljerijskog naoružanja, a oštetile su i skladišta za bespilotne čamce, bespilotne letelice i radionica za proizvodnju komponenti za operativno-taktičke rakete, kao i koncentracije neprijateljske ljudstva i vojne tehnike u 148 okruga", navodi se u saopštenju.

Jedinice grupe trupa "Sever" neutralisale su gotovo 150 vojnika, uništile pet borbenih oklopnih vozila, četiri automobila, francusku samohodnu haubicu "cezar", američku haubicu M114, top-haubicu D-20, tri haubice D-30 i britansku L-119.

Jedinice grupe trupa "Zapad" poboljšale su taktičku poziciju, a neprijatelj je izgubio gotovo 570 vojnih lica, sedam vozila, američku haubicu M777 i M198, britansku vučnu haubicu FH-70 , haubicu "msta-b" , dve haubice L-119, radarski sistem za protivbaterijsku borbu AN/TPK-50, kao i četiri skladišta municije.

Jedinice grupe trupa "Jug" zauzele su povoljnije položaje na frontu, dok je ukrajinska vojska izgubila gotovo 765 vojnika, deset vozila, top-haubicu D-20, haubicu "msta-b", samohodnu haubicu "gvozdika", dve haubice L-119, haubicu M119, kao i pet skladišta municije.

Jedinice grupe trupa "Centar" nastavile su da napreduju u dubinu odbrane neprijatelja, a neutralisano je gotovo 545 vojnika, uništena tri kamioneta, haubica M777 američke proizvodnje, dve haubice "msta-b" , haubica D-30 i protivtenkovski top "rapira".

Jedinice grupe trupa "Istok" zauzele su povoljnije položaje na frontu, a neprijatelj je izgubio gotovo 110 vojnih lica, dva borbena vozila pešadije, dva borbena oklopna vozila i tri vozila.

Jedinice grupe trupa "Dnjepar" neutralisale su gotovo 75 vojnika, uništile dva tenka i pet vozila.

image