Rusija usvojila strategiju za razvoj kulture do 2030.

Očuvanje našeg nasleđa i istorijskog sećanja je jedan od najvažnijih prioriteta naše države, objasnio je premijer Mihail Mišustin

Vlada Rusije usvojila je Strategiju državne kulturne politike do 2030. godine, potvrdio je danas premijer Mihail Mišustin.

"Vlada nastavlja da stvara uslove za očuvanje tradicionalnih duhovnih i moralnih vrednosti, zaštitu istorijskog sećanja i jedinstvenog nasleđa naših naroda kako bi se obezbedio jedinstven kulturni prostor za jačanje suvereniteta naše zemlje i unapređenje kvaliteta života naših ljudi. U tom cilju, u skladu sa predsedničkim ukazom, usvojena je Strategija državne kulturne politike za narednih sedam godina", rekao je Mišustin na sastanku sa svojim zamenicima.

Premijer je odredio Tatjanu Golikovu, jednu od svojih zamenika, da lično prati realizaciju strategije.

"Tema je veoma važna, molim Vas da je držite pod svojom ličnom kontrolom, da učinite sve što je potrebno za kulturno, duhovno obrazovanje, prosvećivanje mladih. Očuvanje našeg nasleđa i istorijskog sećanja je jedan od najvažnijih prioriteta naše države ", naglasio je premijer.

Šta piše u Strategiji?

Kako otkriva TASS, glavni ciljevi Strategije su očuvanje jedinstvenog kulturnog prostora, jačanje građanskog identiteta i jedinstva ruskog društva, stvaranje uslova za odgajanje "harmonično" razvijene ličnosti. U planu je da se svakoj osobi omogući da realizuje svoj stvaralački potencijal i da se za sve građane obezbedi isti pristup kulturnom sadržaju,uključujući i ljude sa invaliditetom, bez obzira na to gde žive. 

U dokumentu se dalje ističe važnost očuvanja tradicionalnih vrednosti, normi i običaja ruskog društva. Jedan od prioriteta je i da se osigura kulturni suverenitet države i "poveća status" Ruske Federacije u svetu kada je reč o humanitarnom i kulturnom aspektu. Ističe se i važnost integracije novih regiona u kulturni prostor ostalog dela Rusije. 

Kvalitet sadržaja koji se plasira javnosti takođe je prepoznat kao stvar od izuzetne važnosti. Upravo to je, kada je reč o književnosti, umetnosti, štampanim izdanjima i domaćoj filmskoj industriji, označeno kao pitanje na koje će biti obraćena posebna pažnja.