Rusija

Zaharova: Sankcije ruskim medijima su odgovor za situaciju oko Gerškoviča - odgovorićemo i mi

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije reagovala je danas na nedavno uvedene sankcije protiv ruskih medija i na najavu Vašingtona da je zajedno sa Londonom i Otavom pokrenuo diplomatsku borbu protiv RT
Zaharova: Sankcije ruskim medijima su odgovor za situaciju oko Gerškoviča - odgovorićemo i miGetty © Russian Foreign Ministry Press Office / Handout/Anadolu Agency

Američke sankcije protiv ruskih medija su odgovor američke službe na situaciju sa novinarom "Volstrit džornala" i špijunom Evanom Gerškovičem, rekla je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova i dodala da Rusija sprema odgovor na nedavno uvedene sankcije protiv svojih medija.

Gerškovič je novinar kojeg je Moskva razotkrila u špijunaži, za šta ga je kasnije i osudila na 16 godina strogog zatvora. Ipak, on je ubrzo nakon presude pušten na slobodu u sklopu najveće do sada razmene zarobljenika Rusije i SAD

"Ruska izvršna vlast reaguje, situacija je procenjena. Što se tiče odgovora, on će biti osmišljen", rekla je Zaharova za "Prvi kanal".

Ona je objasnila da je Vašington poslednjim merama ne samo optužio RT da, kao što su to Amerikanci i ranije govorili, ova medijska kuća "širi laži, fejkove i da se meša u unutrašnje poslove", već su sada rekli da je rad RT "navodno povezan sa radom ruskih obaveštajnih službi". 

"To jest, oni su uzeli prave optužbe koje su bile izrečene Gerškoviču, i prosto ih veštačkim putem nemetnuli celoj korporaciji", rekla je Zaharova. 

Podsetimo, Ministarstvo finansija SAD je uvelo sankcije protiv medijske grupe "Rusija sevodnja", RIA Novosti, RT, Sputnjika i Raptlija, a ograničenja se odnose i na glavnu urednicu medijske grupe RT Margaritu Simonjan i na niz glavnih menadžera ovog TV kanala. Kao razlog za uvođenje sankcija ističe se navodni "neprijateljski uticaj na predsedničke izbore u Americi".

Simonjan je nakon toga izjavila da su samo prošle godine projekti RT na engleskom jeziku imali skoro 14 milijardi pregleda. To, kako je objasnila, boli SAD, jer je to više od najbližih konkurenata RT, britanskog Bi-Bi-Sija i američkog Si-En-Ena.

Pre nekoliko dana, Vašington je, zajedno sa Otavom i Londonom, pokrenuo diplomatsku borbu protiv RT, o čemu je govorio američki državni sekretar Entoni Blinken. On je, najavljujući nove mere, rekao da poziva saveznike i partnere iz celog sveta da im se pridruže u borbi protiv pretnje koju predstavlja RT. Šef američke diplomatije tada je tvrdio da se RT navodno mešao u suverene poslove stranih država, kao i da je bio umešan u tajne operacije, zbog čega je najavio uvođenje dodatnih sankcija.

Tada je sankcionisan i generalni direktor "Rusija sevodnja" Dmitrij Kiseljov.

image