Rusija

Kremlj o sankcijama RT: Na granici sa ludilom, bilo bi smešno da nije tužno

Američke vlasti koriste najbeskrupuloznije metode da potisnu svaku alternativnu tačku gledišta, naglasio je Dmitrij Peskov
Kremlj o sankcijama RT: Na granici sa ludilom, bilo bi smešno da nije tužnoGetty © Jaap Arriens/NurPhoto

Američke sankcije protiv ruskih medija, među kojima je i RT, pokazuju koliko daleko su SAD spremne da idu u pokušajima da uguše Rusku Federaciju, poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Optužbe koje dolaze iz SAD, posebno od visokih zvaničnika, na račun ruskih medija se graniče sa ludilom. Bilo bi smešno da nije tužno", naveo je Peskov.

Napade na medije, novinare i rukovodioce medijskih kuća smatramo neprihvatljivim, naglasio je portparol.

Američke vlasti koriste najbeskrupuloznije metode da potisnu svaku alternativnu tačku gledišta, zaključio je Peskov.

Na pitanje kako zaštiti glavnu urednicu medijske grupe RT Margaritu Simonjan, Peskov je odgovorio: "Ona sama je sposobna da zaštiti koga god hoće".

Ministarstvo finansija SAD je uvelo sankcije protiv medijske grupe "Rusija sevodnja", RIA Novosti, RT, Sputnjika i Raptlija, a ograničenja se odnose i na glavnu urednicu medijske grupe RT Margaritu Simonjan i na niz glavnih menadžera ovog TV kanala. Kao razlog za uvođenje sankcija ističe se navodni "neprijateljski uticaj na predsedničke izbore u Americi".

Simonjan je nakon toga izjavila da su samo prošle godine projekti RT na engleskom jeziku imali skoro 14 milijardi pregleda. To, kako je objasnila, boli SAD, jer je to više od najbližih konkurenata RT, britanskog Bi-Bi-Sija i američkog Si-En-Ena.

Pre nekoliko dana, Vašington je, zajedno sa Otavom i Londonom, pokrenuo diplomatsku borbu protiv RT. Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao  je, najavljujući nove mere, saveznike i partnere iz celog sveta da im se pridruže u borbi protiv pretnje koju predstavlja RT.

Šef američke diplomatije tada je ustvrdio da se RT navodno mešao u suverene poslove stranih država, kao i da je bio umešan u tajne operacije, zbog čega je najavio uvođenje dodatnih sankcija.

image