Lavrov o sankcijama RT: Ovo ni Džordž Orvel ne bi mogao da zamisli

Amerika sa svojim satelitima radi sve moguće da zaustavi objektivni proces formiranja multipolarnog, pravičnog, demokratskog svetskog pretka, rekao je ruski ministar spoljnih poslova

Džordž Orvel je imao bogatu maštu i sposobnost da predvidi buduće događaje, ali ni on nije mogao da zamisli da će "totalitarna država" izgledati ovako, ukazao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, komentarišući sankcije koje su SAD uvele RT.

"Orvel je opisao neke konture totalitarne države, ali nije mogao da pronikne u dubinu totalitarizma koji vidimo u okviru 'poretka zasnovanog na pravilima' koji nameću SAD", rekao je ruski ministar na konferenciji za medije.

On je javnost uputio je na izjave u vezi sa sankcionisanjem RT portparola Kremlja Dmitrija Peskova i zvanične predstavnice ruskog Ministartsva spoljnih poslova Marije Zaharove.

"Nemam šta da dodam. Sadašnji rukovodioci u Vašingtonu koji guše svako drugačije mišljenje su prevazišli i (maštu) samog Džordža Orvela", rekao je Lavrov.

"U pitanju je čist totalitarizam u odnosu na koji čak i makartizam izgleda kao dečija igra", dodao je ministar.

Lavrov je izrazio nadu da je to "jasno nezavisnim posmatračima koji prate događaje u svetu i to kako SAD sa svojim satelitima rade sve moguće, nemoguće i nezamislivo da zaustave objektivni proces formiranja multipolarnog, pravičnog, demokratskog svetskog pretka".

Ministarstvo finansija SAD je uvelo sankcije protiv medijske grupe "Rusija sevodnja", RIA Novosti, RT, "Sputnjika" i "Raptlija", a ograničenja se odnose i na glavnu urednicu medijske grupe Margaritu Simonjan i na niz glavnih menadžera RT. Kao razlog za uvođenje sankcija ističe se navodni "neprijateljski uticaj na predsedničke izbore u Americi".

Simonjanova je nakon toga izjavila da su samo prošle godine projekti RT na engleskom jeziku imali skoro 14 milijardi pregleda. To, kako je objasnila, boli SAD, jer je to više od najbližih konkurenata RT, britanskog Bi-Bi-Sija i američkog Si-En-Ena.

Pre nekoliko dana, Vašington je, zajedno sa Otavom i Londonom, pokrenuo diplomatsku borbu protiv RT. Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao  je, najavljujući nove mere, saveznike i partnere iz celog sveta da im se pridruže u borbi protiv pretnje koju predstavlja RT.

Šef američke diplomatije tada je ustvrdio da se RT navodno mešao u suverene poslove stranih država, kao i da je bio umešan u tajne operacije, zbog čega je najavio uvođenje dodatnih sankcija.