Počelo je: "Meta" blokira RT u svojim aplikacijama

Prema američkim zvaničnicima, RT sprovodi tajne operacije informacionog ratovanja širom sveta kao "ruka" ruskih špijunskih agencija, piše "En-Bi-Si njuz"

Kompanija "Meta" će blokirati RT i medijsku grupu "Rusija sevodnja" u svojim aplikacijama zbog američkih sankcija, prenosi "En-Bi-Si njuz".

"Nakon pažljive analize, proširili smo svoje korake protiv državnih ruskih medija. 'Rusija sevodnja', RT i srodne strukture su blokirane u našim aplikacijama na globalnom nivou zbog delovanja koji se dovodi u vezu sa stranim mešanjem", poručili su iz kompanije.

Američki zvaničnici su prošle nedelje optužili RT da sprovodi tajne operacije informacionog ratovanja širom sveta kao ruka ruskih špijunskih agencija.

"Meta", koja uključuje platforme kao što su Fejsbuk i Instagram, ograničila je pristup RT i Sputnjiku širom Evropske unije još 2022. godine zbog sukoba u Ukrajini. Istovremeno, Iks (ranije Tviter) i druge platforme su finalizirale zabrane u senci, dodatno smanjujući vidljivost sadržaja RT-a.

Ruski multimedijalni emiter RT poslednjih godina se suočio sa nadzorom i ograničenjima zapadnih zemalja bez presedana. Mere koje su preduzete protiv ovog medija značajno su eskalirale u periodu od 2022. do 2024. godine.

Sve veći napori zapadnih zemalja da smanje uticaj i operativni kapacitet RT-a odražavaju šire geopolitičke tenzije i strahove od promene medijskog pejzaža.

Američka strana smatra da se RT navodno mešao u suverene poslove stranih država, kao i da je bio umešan u tajne operacije, zbog čega je najavio uvođenje dodatnih sankcija.

Ministarstvo finansija SAD uvelo je sankcije protiv medijske grupe "Rusija sevodnja", RIA Novosti, RT, Sputnjika i Raptlija, a ograničenja se odnose i na glavnu urednicu medijske grupe Margaritu Simonjan, kao i njene zamenike, ali i na niz glavnih menadžera RT. Kao razlog za uvođenje sankcija ističe se navodni "neprijateljski uticaj na predsedničke izbore u Americi".

"Američke sankcije protiv ruskih medija pokazuju koliko daleko su SAD spremne da idu u pokušajima da uguše Rusku Federaciju. Optužbe koje dolaze iz Vašingtona, posebno od visokih zvaničnika, na račun ruskih medija se graniče sa ludilom. Bilo bi smešno da nije tužno", poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i istakao da se Moskva nije i neće mešati u američku unutrašnju politiku.