Nariškin: Evropski političari naklonjeni SAD ponavljaju kolaboracionističu politiku iz Drugog svetskog

Proamerički režimi u nekim velikim evropskim državama ignorišu fundamentalne interese svojih naroda, ocenio je direktor Spoljne obaveštajne službe Ruske Federacije

Sadašnji proamerički režimi u pojedinim evropskim državama u velikoj meri ponavljaju akcije pronacističkih kolaboracionističkih vlada iz Drugog svetskog rata, rekao je Sergej Nariškin, predsednik Ruskog istorijskog društva i direktor Spoljne obaveštajne službe Ruske Federacije.

Prema njegovim rečima, oni koji drže vlast u nekim velikim evropskim državama ignorišu fundamentalne interese svojih država i naroda.

Nariškin je naglasio da se ovim "antinarodnim elitama" suprotstavljaju "male, ali organizovane i istinski nacionalne snage".

Nariškin je, govoreći na okruglom stolu posvećenom istoriji otpora nacizmu i antifašističkim protestima u evropskim zemljama tokom Drugog svetskog rata, priznao da je svojevremeno bio prijatno zadivljen kako Slovačka neguje sećanje na zajedničku borbu sa sovjetskim narodom protiv nacista u Drugom svetskom ratu.

"Veoma je prijatno što se to sada nastavlja", dodao je Nariškin i napomenuo da je pre 10 godina "imao sreću da poseti Bansku Bistricu i proslavu godišnjice slovačkog nacionalnog ustanka".

"Bio sam prijatno iznenađen koliko se Slovačka toplo i pažljivo odnosi prema očuvanju sećanja na slovački nacionalni ustanak i zajedničku borbu sa sovjetskim narodom protiv nacista. I veoma je prijatno da takva pozicija i slovačkog naroda i slovačke vlade danas sačuvana", rekao je Nariškin.