Rusija

Još jedna novina za komplet opreme "legionar": Ruski vojnici će biti opremljeni izviđačkim dronovima

Prema rečima predsednika "Kalašnjikova" Alana Lušnjikova, upotreba lakog malogabaritnog drona, "koji se lansira bukvalno iz ruke", olakšaće vojnom osoblju izviđanje i zaštitu u borbi
Još jedna novina za komplet opreme "legionar": Ruski vojnici će biti opremljeni izviđačkim dronovima© Телеграм канал концерна "Калашњиков"

Besposadni vazduhoplov "karakurt" je uključen u treću generaciju kompleta lične opreme "legionar", koju razvija "Kalašnjikov", saopštio je ovaj ruski koncern na svom telegram kanalu.

"Koncern 'Kalašnjikov', glavni dobavljač borbene opreme za Oružane snage Rusije, uključio je dron 'karakurt' u treću generaciju borbene opreme 'legionar' koja se nalazi u fazi razvoja. Dron se trenutno testira u zoni Specijalne vojne operacije", navodi se u saopštenju.

Prema rečima predsednika "Kalašnjikova" Alana Lušnjikova, upotreba lakog malogabaritnog drona, "koji se lansira bukvalno iz ruke", olakšaće vojnom osoblju izviđanje i zaštitu u borbi.

Prema ocenama operatera, taktičko-tehničke karakteristike "karakurta" obezbeđuju visoku situacionu svest vojnika na bojnom polju, a samim tim i brzinu donošenja odluka u borbenim uslovima, uključujući i u zoni SVO.

"Karakurt" malogabaritni izviđački dron sa sposobnošću vizuelnog izviđanja iz vazduha, uz prenos podataka u realnom vremenu. Glavna prednost drona je mogućnost lansiranja iz skučenog prostora, uz pomoć kompaktnog transportno-lansirnog kontejnera, odnosno lansirne cevi.

Ranije je "Kalašnjikov" na forumu "Armija 2024" predstavio još jedan element kompleta opreme "legionar", a to je individualni komplet prve pomoći.

image