Antonov: Nema napretka u dijalogu o kontroli naoružanja između Moskve i Vašingtona

Rusija zadržava pravo da asimetrično odgovori na uvođenje američkih sankcija ruskim medijima, ali smatra da nema ničeg dobrog u razmenjivanju sankcija na principu "zub za zub", rekao je ruski ambasador u SAD

U dijalogu između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije o kontroli naoružanja nema nikakvog napretka, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

"Nema nikakvog svetla na kraju tunela i ne očekuje se zbog tvrdoglavog oklevanja administracije (predsednika SAD) da razgovara pod ravnopravnim uslovima. Da se, ne na rečima, već na delima, uzmu u obzir fundamentalni interesi druge nuklearne sile. Pre svega, reč je o širenju bloka NATO-a na istok i postsovjetski prostor. Upravo je ta okolnost i izazvala ukrajinsku krizu, stvarajući direktne bezbednosne pretnje za našu zemlju", naveo je Antonov.

On je ocenio da SAD, bez obzira na "totalni hibridni rat" protiv Rusije, pokušavaju da pronađu za sebe prihvatljive opcije za razvoj scenarija nakon isteka Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START) 2026. godine.

Prema njegovim rečima, dijalog o kontroli naoružanja je nemoguć i u kontekstu ukrajinske krize, napada Oružanih snaga Ukrajine na Kursku oblast i potencijalne dozvole Kijevu za udare duboko u teritoriju Rusije.

"Što se tiče naše zemlje, mi odlučno odbacujemo mogućnost da se strateška pitanja izbace iz opšteg konteksta pogoršanja bezbednosne situacije generalno, a posebno rusko-američkih odnosa. Nije moguć nikakav, čak ni probni dijalog u kontekstu tekuće ukrajinske krize, uključujući Kursku oblast i potencijalna rešenja o primeni dalekometnih sistema duboko u ruskoj teritoriji", istakao je ruski diplomata.

Komentarišući mogućnost očuvanja bilateralnih odnosa između dveju zemalja, Antonov je rekao da je čvrsto ubeđen da je ono moguće.

Ambasador je naglasio da su i same američke vlasti zainteresovane da održe svoje diplomatsko predstavništvo i da sarađuju sa Rusijom.

Beskrajni paketi američkih sankcija odavno su dobili karakter političkog mehanizma i postali način da se demonstrira čvrstina prema Rusiji kao strateškom rivalu Vašingtona, ocenio je on.

Imamo pravo da igramo kao Amerikanci – "oko za oko, zub za zub"

Rusija zadržava pravo da asimetrično odgovori na uvođenje američkih sankcija ruskim medijima, ali smatra da nema ničeg dobrog u razmenjivanju sankcija na principu "zub za zub", izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov, komentarišući sankcije koje su SAD uvele RT.

"Moskva ima pravo da reaguje asimetrično – baš onako kako se to odnosi na nacionalne interese Rusije. Ali smatram da nema ničeg dobrog u razmeni sankcionih udaraca, koje je pokrenula američka strana po principu – 'oko za oko, zub za zub', a sada i protiv novinara", kazao je Antonov.

Ruski ambasador je istakao da taj način ne doprinosi da se poboljšaju odnosi između Moskve i Vašingtona.