Rusija

Ruski raketaši spremni za susret sa F-16: Radujemo se sastanku, svaki avion će biti oboren

Pripadnici snaga PVO ruske vojske su istakli da je na prilazu Krimu formirana višeslojna mreža protivvazduhoplovne i protivraketne odbrane koja se prostire u dubinu teritorije
Ruski raketaši spremni za susret sa F-16: Radujemo se sastanku, svaki avion će biti oborenwww.globallookpress.com © MOD Russia/Twitter.com

Posade sistema PVO "buk-m2" grupe trupa "Dnjepar" prošle su specijalnu obuku za presretanje i uništavanje aviona F-16, rekao je za "RIA Novosti" komandant jedne od posada ovih sistema, sa pozivnim znakom "Kaskad". 

"Da, apsolutno smo spremni, ne vidim nikakav problem u tome. Možemo se nositi sa tim vrlo lako. Vrlo lako možemo da ih identifikujemo po njihovim karakteristikama i možemo da dejstvujemo po tim letelicama", izjavio je on.

Prema rečima "Kaskada", posade su pohađale kurseve radi pripreme za susret sa F-16.

"U principu spremni smo sto odsto", dodao je on.

Komandant posade navodi i da njegovo lansirno vozilo trenutno pokriva nebo iznad Krima, te da su im glavne mete bespilotne letelice i rakete kao što su GMLRS i ATACMS, lansirane iz HIMARS-a.

"Naše lansirno vozilo je dizajnirano upravo za ovo – da uništava ciljeve poput ATACMS-a i F-16", rekao je za "RIA Novosti" stariji operater posade sa pozivnim znakom "Vihor".

Ruski raketaši su istakli da je na prilazu Krimu formirana višeslojna mreža protivvazduhoplovne i protivraketne odbrane koja se prostire u dubinu teritorije.

"Radujemo se sastanku (sa F-16). Više puta smo tražili da nas pošalju tamo, bliže (liniji fronta). Zato što su F-16, kako se ispostavilo, poprilične kukavice. Ne lete tako daleko do nas. Svaki avion će biti oboren", izjavio je član posade sa pozivnim znakom "Termit".

Komandant raketne baterije PVO sa pozivnim znakom "Kasplja" rekao je da su sve posade njegove jedinice u potpunosti obučene i koordinisane.

"Ako se u našem sektoru pojavi lovac F-16, mislim da će ga posade bez problema uništiti", naglasio je komandant baterije.

"Termit" je dodao i da su posade na sistemima "buk-m2" oborile borbeni avion "suhoj" i helikopter iznad desne obale Dnjepra.

"Oboren je avion "suhoj", ne znam tačno koji, kao i helikopter", izjavio je on.

Prema njegovim rečima, ukrajinski piloti se plaše da ulete u vazdušni prostor iznad teritorije Hersonske oblasti, jer znaju da će ih ruska PVO veoma brzo oboriti, pa ekipe PVO moraju da dejstvuju po njima iz zasede.

image