Rusija

Moskva odgovorila Londonu: Ako ćemo o "imperijalističkom fašizmu", zagledajte se u sebe

Marija Zaharova je podsetila da su pristalice nacističke ideologije iz Velike Britanije pomogle Hitleru da stvori "jedinstveni antisovjetski front", kao i da London danas, preko Vladimira Zelenskog, sprovodi ideologiju "imperijalističkog fašizma"
Moskva odgovorila Londonu: Ako ćemo o "imperijalističkom fašizmu", zagledajte se u sebeGetty © Travelpix Ltd

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova odgovorila je na izjavu britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Lamija, koji je optužio Moskvu za "imperijalistički fašizam" i podsetila na vezu između britanskih elita i nacista u prošlosti.

Zaharova je istakla da je ideološka osnova nacizma, koja je pokrenula Drugi svetski rat, postavljena u Velikoj Britaniji.

Pristalice nacističke ideologije iz Britanije su pomogle Hitleru da stvori "jedinstveni antisovjetski front", ukazala je Zaharova i pozvala London da skine tajnost sa dokumenata o poseti firerovog zamenika Rudolfa Hesa Ujedinjenom Kraljevstvu 1941. godine radi pregovora.

Prema rečima Zaharove, studije o britanskom uticaju na nacizam su podržane radom filozofa Tomasa Karlajla i "teoretičara rase" Hjustona Čemberlena.

Britanski ministar je optužujući Rusiju za "imperijalistički fašizam" uvredio sećanje na sve one koji su se borili protiv nacizma u Drugom svetskom ratu, zaključila je Zaharova.

Dejvid Lami se ponaša kao političar koji nije odgovoran za svoje izjave, ocenila je Zaharova i dodala da London danas, preko Vladimira Zelenskog, sprovodi ideologiju "imperijalističkog fašizma" koja je u samom kraljevstvu već ukorenjena.

"Šta Zelenski sve vreme govori? Šta govore Zelenskom svih ovih godina? Da je Ukrajina bastion, front, prva linija borbe Zapada protiv Rusije. Odakle to potiče? Pa to je taj isti 'imperijalistički fašizam' o kom govori Dejvid Lami. To je ideologija koja je ukorenjena u Britaniji decenijama, ako ne i vekovima. Ona se i danas sprovodi", navela je Zaharova.

Nekada je to bio Hitler, a danas je Zelenski, istakla je Zaharova.

Predstavnici britanske vlade iznose takve optužbe na račun Rusije jer je to njihova interna terminologija o njima samima, zaključila je Zaharova.

image