Rusija

Rusija presekla kanal ilegalne migracije iz Afrike u Evropu (VIDEO)

Organizator kriminalne grupe državljanin Nigerije koji ima funckiju starijeg profesora na državnom fakultetu Ruskog univerziteta prijateljstva naroda "Patris Lumumba"

Federalna služba bezbednosti Ruske Federacije (FSB) je zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ruskom nacionalnom gardom zaustavila kanal ilegalne migracije iz Afrike u zemlje Evropske unije.

Privedeni su članovi međuregionalne grupa koja se bavila ilegalinim aktivnostima – specijalizovala se za organizovanje ulaska i tranzita imigranata sa afričkog kontinenta preko teritorije Ruske Federacije u zemlje Evropske unije i za to je primala novčanu nagradu, saopštila je FSB.

Za migraciju su korišćene šeme, poput sklapanja fiktivnih brakova, pojasnila je FSB. To je ilegalnim migrantima omogućavalo dobijanje dozvole za privremeni boravak, boravišne dozvole i slično, navodi se u saopštenju.

Međuregionalnu organizovanu kriminalnu grupu činili su etnički Ukrajinci, Nigerijci, kao i ruski državljani.

Istraga je utvrdila i da je obim prihoda od kriminalnih radnji u periodu od 2021. do danas iznosio najmanje 60 miliona rubalja.

Organizator kriminalne grupe je državljanin Nigerije koji ima funkciju starijeg profesora na Inženjerskoj akademiji Ruskog univerziteta prijateljstva naroda "Patris Lumumba".

FSB je potvrdila da je pored njega privedeno još pet aktivnih učesnika ove grupe. Protiv privedenih su preduzete preventivne mere, a istraga se nastavlja, saučesnici u zločinima se identifikuju.

U okviru krivičnog postupka koji je pokrenulo Glavno istražno odeljenje Glavne uprave Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije, izvršeno je 25 pretresa i inspekcija u Moskovskoj i Vladimirskoj oblasti, a saslušano je više od 25 svedoka.

Zaplenjena je značajna količina dokumenata, uključujući pasoše nigerijskih državljana, uređaji za komunikaciju i računari, kao i sredstva stečena kriminalnim putem.

U dnevnicima, mobilnim telefonima, kompjuterima i tabletima koji su pripadali optuženima u krivičnom predmetu pronađeni su dokazi koji potvrđuju njihove nezakonite radnje. 

Osim toga, u jednom od domaćinstava u Vladimirskoj oblasti pronađena su trojica ruskih državljana sa prebivalištem u Moskovskoj oblasti, koje su kriminalci duže vreme nezakonito držali zatvorene i eksploatisali. Sva trojica su sada pod kontrolom i zaštitom policije.

image