Putin: Proizvodnja naoružanja povećana nekoliko puta, dronovi su ključ za naš suverenitet

Predsednik Rusije proverio je rad kompanije u kojoj se proizvode dronovi i druga tehnika i poručio da država od početka SVO ne samo da proizvodi više oružja već i poboljšava karakteristike postojećeg. U poređenju sa prošlom godinom, proizvodnja dronova tokom ove je porasla čak 10 puta, otkrio je lider

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetio je danas kompaniju Specijalni tehnološki centar u Sankt Peterburgu koja proizvodi dronove, sisteme za radioelektronsku borbu i sisteme za komunikaciju. 

Putinu su bili pokazani platforma guseničara, dronovi kamikaze, izviđački sistemi sa bespilotnom letelicom i primerci lutajuće municije, javljaju RIA Novosti.

Predsednik je u jednom trenutku takođe održao sastanak na temu razvoja bespilotnih avijacionih sistema. 

On je istakao da je Rusija u uslovima SVO višekratno povećala proizvodnju posebno traženog naoružanja i poboljšala njegove karakteristike na osnovu stečenog borbenog iskustva.

Izjavio je i da je od velike važnosti da država realizuje nacionalne projekte koji se tiču proizvodnje bespilotnih letelica, što je, kako kaže, ključ za tehnološki suverenitet Rusije u toj sferi.

Samo tokom ove godine biće proizvedeno ukupno skoro 1.500.000 dronova u zemlji, otkrio je Putin, dodajući da je prošle godine proizvedeno 140.000 bespilotnih letelica što ukazuje da je proizvodnja dronova povećana čak 10 puta. Poručio je i da je potrebno maksimalno brzo uspostaviti serijsku proizvodnju bespilotnih sistema. 

"Preduzeća odbrambeno-industrijskog sektora rade ritmično, precizno i čine sve kako bi vojsci koja učestvuje u SVO bilo isporučeno savremeno oružje, tehnika, municija i oprema. Posebno bih istakao stručnjake koji rade u odbrambenoj industriji i koji, rame uz rame sa vojnim osobljem, rizikuju svoje zdravlje i život u zoni borbenih dejstava. Oni ne samo da popravljaju opremu i vraćaju je nazad (na front) što je pre moguće, već poseduju i jedinstvene znanja, i predlažu inženjerska rešenja za njeno unapređenje - domet gađanja, preciznost i tako dalje. Ovo primećujem i želim da izrazim posebnu zahvalnost na tome", rekao je ruski lider.

Predsednik je skrenuo pažnju i na druga mala preduzeća koja, takođe, proizvode ono što je državi i vojsci danas potrebno i pohvalio ih za njihov efikasan rad.

Napomenuo je da je potrebno u potpunosti zadovoljiti potrebe Oružanih snaga Rusije i podsetio da danas na bojnom polju pobeđuje onaj ko brže reaguje na novine koje se pojavljuju gotovo svake nedelje. 

Kako se navodi u saopštenju Kremlja, preduzeće koje je danas posetio Putin proizvodi jedinstvene bespilotne letelice porodice "orlan" - najtraženije letelice ovog tipa na svetu. Od 2021. godine u njemu se razvijaju i male svemirske letelice CubeSat, a otvoren je i sopstveni centar za upravljanje letovima. 

U pratnji predsednika bili su prvi potpredsednik Vlade Denis Manturov, zamenik šefa predsedničke administracije Maksim Oreškin, zamenik šefa predsedničke administracije i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, pomoćnik predsednika Aleksej Djumin, ministar odbrane Andrej Belousov, i generalni direktor kompanije Roman Agafonjikov.

Glavno sedište Specijalnog tehnološkog centra je u severnoj ruskoj prestonici, a kompanija svoja odeljenja ima u 16 regiona zemlje. 

Preduzeće je osnovano 2001. godine. RIA Novosti prenose da su njegovi klijenti federalne i bezbednosne strukture Ruske Federacije. Proizvodi kompanije, kako se navodi, do sada su pokazali svoju efikasnost i na poligonima MO Rusije, i u uslovima realne borbe, odnosno, u zoni SVO.