Rusija: U planu zajednička proizvodnja aviona sa Iranom

U toku su razgovori Teherana i Moskve o realizaciji zajedničkih projekata za proizvodnju aviona, helikoptera, kao i o organizaciji vazdušnog saobraćaja

Iran i Rusija razmatraju saradnju u oblasti avijacije, u toku su razgovori o realizaciji zajedničkih projekata za proizvodnju aviona, helikoptera, kao i o organizaciji vazdušnog saobraćaja, rekao je zamenik ministra saobraćajne industrije Irana Manočehr Mantegi.

Razgovor o zajedničkim projektima Teherana i Moskve vodi se na marginama 11. Iranskog međunarodnog avio-salona, koji se održava na ostrvu Kiš u Persijskom zalivu od 13. do 16. decembra, prenosi iranska novinska agencija Tasnim.

"U okviru 11. Iranskog međunarodnog avio-salona planirano je da Savez vazduoplovstva proizvede avione kapaciteta od 100 do 150 ljudi, saradnja vazduhoplovne industrije Irana i Rusije u održavanju i popravcim komercijalnih aviona, kao i saradnja u projektovanju i proizvodnji aviona za 70-100 ljudi i helikoptera Ka-226 u Iranu", rekao je Mantegi.

Krajem novembra je zamenik ministra industrije, rudarstva i trgovine Irana Alireza Pejmanpak izvestio da se Iran dogovorio sa Ruskom Federacijom o realizaciji zajedničkih projekata, među kojima je i proizvodnja aviona.