Rusija

Simonjanova: Rusija je utočište za "normalnost"

Poštovanje tradicionalnih vrednosti moglo bi da učini zemlju vrhunskom destinacijom za ljude koji beže od probuđenosti Zapada, kaže glavna i odgovorna urednica RT
Simonjanova: Rusija je utočište za "normalnost"www.globallookpress.com © Sergey Elagin/Business Online

Zapad je u zagrljaju "katastrofe voukizma" i neprestano pokušava da natera druge zemnje da se pridržavaju njegove ideologije, kaže glavna urednica RT-a Margarita Simonjanova. Ona je dodala da bi ruska odbrana tradicionalnih vrednosti mogla da omogući zemlji da postane "utočište" za one koji odbacuju "agresivnu zapadnizaciju" i "vouk religiju".

Simonjanova je to prokomentarisala dok je moderirala panel diskusiju na Četvrtom evroazijskom forumu žena u Sankt Peterburgu. Diskusija se vrtela oko potrebe da se spreče ideje koje su trenutno popularne na Zapadu da kontaminiraju druge kulture.

Simonjan je podsetila na mnoge primere ideja koje su u suprotnosti sa tradicionalnim vrednostima koje hvale zapadnjaci, uključujući istopolne brakove, nemanje dece i praksu promene pola, kao i na poslednje Olimpijske igre na kojima su "dva fiziološka muškarca tukla žene".

Ona je optužila Zapad da "agresivno" promoviše ovu "neprijatnu, nepoznatu i često šokantnu agendu" i ismejala ga zato što brka napredak sa degradacijom.

"Oni su se probudili, a mi izgleda da još spavamo", rekla je ona, misleći na Rusiju koja se dosledno pridržava tradicionalnih vrednosti, kao što su ljudsko dostojanstvo, visoki moralni ideali, porodica i patriotizam.

"Napredak je kao jogurt: nisu svi podjednako zdravi… (Zapadni) misionari promovišu religiju voukizma… Oni tvrde da je njihova ideologija proizašla iz humanizma i napretka, a da smo mi (Rusi) nehumani jer ne dozvoljavamo ljudima da slede svoje ponekad izopačene ideje i ne dozvoljavamo da se te ideje ostvare", rekla je Simonjanova. Ona je napomenula da je podsticanje trogodišnjeg deteta da izabere svoj pol, za šta Zapad tvrdi da je deo napretka, "katastrofa voukizma".

Simonjanova je napomenula da promovisanje tradicionalnih vrednosti kao ruske nacionalne ideologije ne samo da može da pomogne demografskoj situaciji u zemlji, već će omogućiti ljudima iz celog sveta da izbegnu voukizam i sve ono što on podrazumeva.

"Tajna Sovjetskog Saveza bila je u ovoj prelepoj ideji univerzalne jednakosti... moćnoj ideji koja je odjeknula u dušama ljudi – zato nas se (Zapad) toliko plašio – plašili su se da ćemo ubediti ljude da imamo bolje. Ova ideja je nedostajala u novoj Rusiji svih ovih godina – možemo da ponudimo svetu sigurno utočište za normalnost", predložila je ona.

Ranije ove godine, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se olakšavaju vizna pravila za strance koji žele da dođu u Rusiju iz moralnih razloga. Povlašćeni uslovi biće ponuđeni onima koji ne odobravaju "neoliberalne ideološke stavove" svojih matičnih zemalja, a preferiraju tradicionalne ruske duhovne i moralne vrednosti. Planirano je da Ministarstvo spoljnih poslova počne da izdaje tromesečne vize za takve zahteve kasnije ovog meseca

image