Rusija

Laki prenosni raketni sistem "verba": Iskorak ruskih inženjera i velika pretnja za ukrajinske letelice

"Verbu" su dizajnirali stručnjaci sa Konstruktorskog biroa za mašinstvo iz Kolomne, sa ciljem zamene starijeg LPRS-a "igla", koje koristi ruska vojska, a novi sistem uveden je u upotrebu 2014. godine
Laki prenosni raketni sistem "verba": Iskorak ruskih inženjera i velika pretnja za ukrajinske letelicewww.globallookpress.com © MOD Russia/Twitter.com

Kompanija "Visokoprecizni kompleksi" (deo "Rosteha") pre roka je isporučila Ministarstvu odbrane Rusije novu turu lakih prenosnih raketnih sistema (LPRS) PVO  "verba", u okviru izvršenja državnog odbrambenog naloga, saopštila je pres služba kompanije.

"Uoči Dana oružara, kupcu je pre roka isporučena serija LPRS PVO 'verba' koje proizvodi Konstruktorski biro mašinstva", navodi se u saopštenju kompanije objavljenom na Telegram kanalu.

Ranije su iz "Visokopreciznih kompleksa" za izjavili TASS-u da bi proizvodnja ovih sistema mogla biti povećana kako bi "verbe" pokrile važne objekte.

"Tokom protekle decenije, u tu svrhu je stvorena lansirna stanica 'džigit', koji se može postaviti na stacionarne objekte ili na laka vozila i izvršiti pojedinačno, uzastopno i salvo lansiranje raketa LPRS-a. Naravno, novi zadaci za LPRS podrazumevaju povećan intenzitet paljbe", saopšteno je iz kompanije u junu.

Lansirna stanica "džigit" opremljena je sistemom za označavanje ciljeva i nišanom sa noćnim kanalom. Uz njegovu pomoć, operater može istovremeno da kontroliše dva LPRS-a. Kompleks je sposoban da lansira rakete kako u jednoj salvi, tako i pojedinačno u automatskom ili ručnom režimu.

U početku, kompleks je razvijen za LPRS "igla", ali se može koristiti i sa "verbom". "Džigit" obezbeđuje povećanje stope paljbe u slučaju pojedinačne paljbe i povećava verovatnoću pogađanja cilja u proseku jedan i po puta zbog lansiranja dve rakete u jednoj salvi.

Kada je opremljen zemaljskim radarom za identifikaciju, LPRS može koristiti sistem raspoznavanja "svoj-tuđ", kako bi se utvrdilo da li se radi o prijateljskom ili neprijateljskom cilju

Upotreba LPRS-a kao sastavnih delova takvih kompleksa može da smanji štetu od udara Oružanih snaga Ukrajine na rusku infrastrukturu.

"Ako stavite vojnike sa LPRS-om na krov neke rafinerije, blizu skladišta ili aerodroma, onda će to biti veoma ozbiljna zaštita. Ali najvažnije je to što morate postaviti ne samo jedan takav LPRS, već nekoliko, jer neprijatelj lansira više od jednog drona istovremeno - Oružane snage Ukrajine su navikle da koriste taktiku napada u roju", izjavio je za RT penzionisani pukovnik Viktor Baranec.

On je dodao i da se LPRS mora koristiti zajedno sa drugim sredstvima PVO.

"Visokoprecizni kompleksi" navode i da je vojska osim "verbe", dobila i opremu za automatizaciju upravljanja artiljerijskom vatrom "planšet-a" i "planšet-m-ir", kao i seriju raketa za bespilotne letelice H-BPLA.

Veći domet i sofisticiranija glava za samonavođenje

"Verbu" su dizajnirali stručnjaci sa Konstruktorskog biroa za mašinstvo iz Kolomne, sa ciljem zamene starijeg LPRS-a "igla", koje koristi ruska vojska. Novi sistem pripada četvrtoj generaciji i uveden je u operativnu upotrebu 2014. godine.

Može se koristiti za dejstvo po avionima, helikopterima, bespilotnim letelicama i krstarećim raketama. Ovaj LPRS radi u režimu "ispali i zaboravi", a zahvaljujući naprednoj glavi za samonavođenje može uništavati mete u dolasku i odlasku čak i u uslovima izloženosti lažnom toplotnom zračenju, tj. smetnjama i to u bilo koje doba dana.

"Verba" takođe pokazuje visok stepen efikasnosti kada se koristi protiv ciljeva sa slabim zračenjem u IC opsegu. Klima takođe nije ograničenje, pa se "verba" može koristiti u temperaturnom opsegu od -50 do +50 stepeni Celzijusa, u bilo kom geografskom području, uključujući planinske i morske uslove.

Novi LPRS koristi raketu zemlja-vazduh 9M336, a kako napominju iz "Rosteha", njene glavne prednosti su povećana otpornost na ometanje i osetljivija glava za samonavođenje koja automatski identifikuje lažne ciljeve, odnosno IC mamce i na osnovu niza kriterijuma bira koji je pravi cilj za gađanje.

Zbog povećane osetljivosti, povećan je i domet zahvata cilja. Takođe, povećan je i domet dejstva u odnosu na "iglu", pa tako više ne iznosi oko 5,2 km, već 6 km, dok se vertikalni kreće od 10 m (najmanji) do 3,5 km (najveći). Vreme pripreme za lanisranje je manje od 12 sekundi.

"Jedinstvena glava koja radi u tri spektra - ultraljubičastom, bliskom infracrvenom i srednjem infracrvenom -  omogućava vam da dobijete maksimum informacija o meti", navodi "Rosteh".

Pored rakete i lansirne cevi, kompleks uključuje i mehanizam za lansiranje, zemaljski radarski sistem za raspoznavanje "svoj-tuđ", sredstva za održavanje i obuku. Pored toga, rad "verbe" se može integrisati sa malogabaritnim radarima i sredstvima za označavanje ciljeva.

Trenutno, konstuktori pomenutog biroa rade na daljem razvoju LPRS-a i očekuje se da će novi kompleks imati povećanu zonu uništenja ciljeva.

"Rezultat evolucije ruskih LPRS-ova"

Prema rečima konstruktora, LPRS "verba" se, kao i sovjetska "igla", može koristi ne samo ujedinicama kopnene vojske, već i u avijaciji i mornarici. Podsećanja radi, "igla-s" je deo brodskih kompleksa "gibka", kao i modula "strelac" koji se koristi na helikopterima, poput Mi-28.

Danas se "verba", zajedno sa "iglom", aktivno koristi u zoni Specijalne vojne operacije. U jesen 2022. godine, glavnokomandujući kopnenih snaga, general armije Oleg Saljukov primetio je da su ovi sistemi zaslužni za uništavanje trećine letelica (ne računajući bespilotne) ukrajinske vojske.

Prema njegovim rečima, "verba" i "igla" su se pokazale kao efikasne u uništavanju ciljeva koji su se iznenada pojavljivali na malim i veoma malim visinama na liniji fronta.

Vojni ekspert Aleksandar Širokorad smatra da je jedna od ključnih prednosti "verba" njena sposobnost da prepozna i zaobiđe IC mamce.

"'Verba' je rezultat evolucije ruskih LPRS-ova. Prednost ovog sistema je izbor ciljeva. 'Verba' može da odredi gde je mamac, a gde je prava meta. Ona je verovatno vrhunac onoga što se danas može iskoristiti od LPRS-a", rekao je on za RT.

Istovremeno, Viktor Baranec, veruje da je stvaranje "verbe" svojevremeno bilo značaj korak napred za domaći vojnoindustrijski kompleks.

"U 'verbi' je implementirano nekoliko rešenja, uključujući uvođenje unikatne glave za samonavođenje. Ovo je bio pravi iskorak za ruske inženjere. U izvesnom smislu, stvaranje 'verbe' se može uporediti sa pojavom jurišne puške 'kalašnjikov' u našoj vojsci. Veoma je dobro što se proizvodnja ovih proizvoda povećava i što se masovno isporučuju na front', zaključio je analitičar.

image