Zaharova: Zapad vodi krstaški rat protiv multilateralnog svetskog poretka

Zvanična predstavnica ruskog Ministartsva spoljnih poslova najavila je nedelju na visokom nivou 79. zasedanja Generalne skupštine UN i objavila šta se će biti glavni zadatak ruske delegacije u Njujorku

Jedan od centralnih međunarodnih političkih događaja godine, nedelja na visokom nivou 79. zasedanja Generalne skupštine UN počinje 24. septembra u Njujorku, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na brifingu.

Rusku delegaciju predvoditi ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov čiji raspored će tradicionalno biti gust, rekla je Zaharova i dodala da se njegovo obraćanje sa govornice Generalne skupštine UN očekuje 28. septembra.

"Sergej Lavrov će takođe učestvovati u nizu multilateralnih događaja na visokom nivou, među kojima su i oni koje organizuju ODKB, BRIKS, G20 i Grupa prijatelja za odbranu Povelje UN. Osim toga, planira čitav niz bilateralnih kontakata, uključujući razgovor sa generalnim sekretarom Svetske organizacije Antoniom Guterešom", dodala je Zaharova.

Zapad vodi rat protiv uspostavljanja pravednijeg svetskog poretka

Sednica će se održati u jeku rastućih globalnih tenzija, dok jedan od važnijih faktora u međunarodnoj situaciji ostaje kriza oko Ukrajine, a koju Zapad koristi  "za udar" na Rusiju, navela je Zaharova.

U te svrhe, kako kaže, zapadne zemlje nastavljaju da snabdevaju kijevski režim oružjem, iznose pseudo-mirovne inicijative i nastoje da pridobiju na svoju stranu zemlje Globalnog juga.

Destruktivna politika Kolektivnog zapada u kontekstu Ukrajine je sastavni deo krstaškog rata protiv uspostavljanja pravednog multipolarnog svetskog poretka, ocenila je Zaharova na brifingu.

Karakteristike novog svetskog poretka u nastajanju, kako kaže, pojava su novih centara političkog i ekonomskog uticaja u Aziji, Africi i Latinskoj Americi gde države pokazuju sve veću želju da doprinesu prevazilaženju globalnih izazova, zahtevaju da se uvaže njihovi interesi i sve više odbacuju neokolonijalne pristupe nekadašnjih metropola.

Tektonska pomeranja koja su u toku direktno se projektuju na multilateralnu diplomatiju, pre svega unutar zidina UN, navela je ona.

"Poslednjih godina autoritet svetske organizacije je donekle izbledeo. Prvenstveno zbog pokušaja zapadnih zemalja da koriste platforme UN za obračun sa 'nepoželjnim' državama i da nametnu destruktivni koncept 'svetskog poretka zasnovanog na pravilima'", ukazala je ona.

U ovim teškim uslovima, glavni zadaci ruske delegacije biće vraćanje i jačanje uloge UN kao garanta regionalne i globalne bezbednosti.

Rusija će, naglasila je Zaharova, raditi i na povećanju koordinacije sa zemljama svetske većine i promovisanju inicijative predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina o izgradnji evroazijske bezbednosne arhitekture i suprotstavljanju neokolonijalnim namerama Zapada.