Rusija

Uvode sankcije, a ne mogu bez Moskve: Zemlje koje najviše zavise od sirovina iz Rusije

Na kraju 2023. Rusija je bila na prvom ili trećem mestu u svetu po proizvodnji najmanje 12 vrsta mineralnih sirovina
Uvode sankcije, a ne mogu bez Moskve: Zemlje koje najviše zavise od sirovina iz Rusije© Alexander Koerner/Getty Images for Read Russia

Nemačka, SAD, Finska i Litvanija su među državama koje najviše zavise od ruskih mineralnih sirovina, objavila je agencija RIA Novosti.

Na kraju 2023. Rusija je bila na prvom ili trećem mestu u svetu po proizvodnji najmanje 12 vrsta mineralnih sirovina. Agencija je analizirala podatke koje od navedenih neprijateljskih zemalja, koje se utrkuju koja će više da ubede sankcija Moskvi, najviše zavise od snabdevanja iz Rusije.

Ruski aluminijum se pokazao najtraženijim - kupilo ga je 37 zemalja. Na isporuke ovog metala iz Rusije najviše su se oslanjale Grčka (19,3 odsto ukupnog uvoza), Bugarska (7,4 odsto) i Estonija (5,7 odsto).   

Pored toga, 26 zemalja je kupilo titanijum iz Rusije. Od njega su najviše zavisile Nemačka (42,2 odsto), Belgija (15,7 odsto) i Francuska (10,2 odsto).

Popularan je bio i nikl, kupilo ga je 18 zemalja, a najzavisnije su bile Finska (90,9 odsto), Estonija (16,8 odsto), Nemačka (11,5 odsto) i Češka (10,9 odsto).

Po šest zemalja je kupovalo ruski kobaltpotašu. Snabdevanje iz Rusije činilo je više od polovine (54,6 odsto) estonskog uvoza kobalta, ali je potašu najviše kupovala Poljska , ali samo tri odsto ukupnog uvoza.

Po četiri neprijateljske zemlje uvozile su amonijak i paladijum iz Rusije. Prvi je činio 90,7 odsto litvanskog i 17,5 odsto belgijskog uvoza, dok je drugi bio posebno tražen u Sjedinjenim Državama - 39,2 odsto, Italiji - 29,1 odsto i Japanu - 24,2 odsto.

Rusku platinu, selen i volfram kupovalo je samo nekoliko zemalja i to u veoma malim količinama, a telur je uvozila samo Holandija , iako je činio više od petine uvoza.

Početkom septembra predsednik Vladimir Putin je na sastanku sa članovima vlade podsetio da je Rusija među svetskim liderima po rezervama mnogih vrsta sirovina i predložio da se razmišlja o ograničavanju izvoza uranijuma, titanijuma, nikla i neke druge robe iz neprijateljskih zemljama kao odgovor na sankcije.

"Ali to ne treba činiti na štetu ruske države", naglasio je predsednik Rusije.

image