Moskva: Kijev prešao na terorističke aktivnosti, iza tih zločina stoje SAD i Velika Britanija

Kijevski režim preti celom svetu nepredvidivim i izuzetno opasnim posledicama, smaatra zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova

Kijev se već odavno služi terorističkim metodama, a iza svih dejstava Ukrajine stoje Vašington i London, čak i kada je u pitanju planiranje mogućeg napada na Kursku nuklearnu elektranu, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na brifingu.

"Kijevski režim preti celom svetu nepredvidivim i izuzetno opasnim posledicama. Sudeći po fotografijama Kurske nuklearne elektrane koje su objavili Ukrajincima, a snimljene su sa udaljenosti od nekoliko kilometara iz izviđačkog drona Oružanih snaga Ukrajine, Kijev nije odustao od ideje da izvede napad na ovaj civilni infrastrukturni objekat", ocenila je Zaharova.

Iza svih ovih zločina kijevskog režima stoje, pre svega, Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija, istakla je zvanična predstavnica ruskog ministarstva.

Kako je naglasila, to svedoči o pravoj suštini kijevskog režima, kao i o "odsustvu i najmanje veze sa demokratijom, zakonitošću i legitimitetom".

Kijev je sa isključivo nacionalističke agende i diktature prešao na sadašnje direktne terorističke aktivnosti, ukazala je Zaharova.

Ranije je direktor "Rosatoma" Aleksej Lihačov izjavio da se Kurska nuklearna elektrana u avgustu našla pod jakim napadom ukrajinskih oružanih snaga. Prema njegovim rečima, "ukrajinske vlasti nisu krile namere da žele da je zauzmu silom".

Ukrajinska vojska se odavno pretvorila u nacističku

Zaharova je podsetila da je Ministarstvo odbrane SAD priznalo da je američka vojska obučavala jedinicu Oružanih snaga Ukrajine koja je "mogla grubo da krši ljudska prava".

"Ako je to priznao Pentagon, onda možete zamisliti šta su zapravo radili njihovi instruktori ili pomoćnici. Zašto je trebalo čekati na ovaj izveštaj, nejasno je, jer samo ludak ne zna za kršenje ljudskih prava u Ukrajini", istakla je Zaharova.

U izveštaju nije navedeno o kojoj jedinici je reč, ali, prema rečima Zaharove, to i nije važno, jer ukrajinska vojska se odavno pretvorila u nacističku koja čini gnusne zločine nad civilima.

Nacistički simboli i slogani pripadnika Oružanih snaga Ukrajine su dokumentovani u zapadnim medijima i brojnim snimcima, navela je ona i podsetila da Moskva ima informacije o tome da su ukrajinske snage u ruskom pograničnom regionu napravile nešto poput koncentracionih logora, u koje smeštaju lokalno stanovništvo.

"Postoje dokazi da su pripadnici Oružanih snaga Ukrajine u ruskim pograničnim oblastima napravili neke koncentracione logore, gde pod pretnjom smeštaju meštane koji iz raznih razloga nisu mogli da odu iz nebezbednih oblasti", naglasila je Zaharova.

Ruski organi bezbednosti nastavljaju da dobijaju informacije o slučajevima prisilne deportacije stanovnika Kurske oblasti u Ukrajinu koji nisu stigli da se evakuišu, ukazala je ona.

To je bila tipična praksa nemačkih fašističkih okupatora, navela je Zaharova i pozvala da se ne zaboravi kako su nacisti slali sovjetske ljude u ropstvo.