Rusija

Zaharova: Nema zataškavanja situacije, odgovorni za eksloziju Severnog toka biće privedeni pravdi

Savetom bezbednosti UN kružilo je pismo stalnih misija Danske, Nemačke i Švedske o napretku nemačke istrage o terorističkim napadima na Severni tok, koje pak, ne sadrži nikakve nove ili konkretne informacije o rezultatima
Zaharova: Nema zataškavanja situacije, odgovorni za eksloziju Severnog toka biće privedeni pravdiGetty © Swedish Coast Guard

Svaki pokušaj "zataškavanja situacije" vezane za istragu eksplozije na gasovodima Severni tok jedan i dva osuđen je na neuspeh, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na brifingu.

"Ruska Federacija će učiniti sve što je potrebno da se počinioci identifikuju i svaki od njih privede pravdi", poručila je Zaharova.

Savetom bezbednosti UN kružilo je pismo stalnih misija Danske, Nemačke i Švedske o napretku nemačke istrage o terorističkim napadima na Severni tok, koje pak, ne sadrži nikakve nove ili konkretne informacije o rezultatima do kojih je Berlin došao, navela je Zaharova.

Sve se svodi na ponavljanje standardnih teza da se istraga navodno vodi na "nepristrasan i nezavisan" način u skladu sa "osnovnim principima vladavine prava" i međunarodnim obavezama Nemačke, objasnila je Zaharova.

Nemce je na takvu reakciju podstaklo to što je Rusija inicirala raspravu o eksplozijama na gasovodima u Savetu bezbednosti UN 20. avgusta, ocenila je Zaharova.

Moskva očekuje da će predtsavnici "zapadnog krila" Saveta bezbednosti UN tokom predstojećih diskusija koristiti iste te "izgovore" iz pisma, navela je zvanična predstavnica ruskog ministarstva.

Rusija će, zauzvrat, zapadnjacima ukazati da je pismo koje su oni podelili banalan pokušaj da se formalno "izveštava" Savet, koji i dalje ima za cilj da drži međunarodnu zajednicu u neznanju o toku istrage, obećala je Zaharova.

Što se tiče poštovanja međunarodnih obaveza Berlina, podsetila je da su Nemačka, Danska i Švedska ignorisale zahtev ruske strane za pravnu pomoć u relevantnom krivičnom predmetu kao i formiranje zajedničkih istražnih timova.

image