Moskva upozorila jastrebove: Napad na nas nosi posledice opasne po ceo svet

Izjava generalnog sekretara NATO-a da, i ako Ukrajina upotrebi rakete dugog dometa, Alijansa neće biti uvučena u sukob sa Rusijom je "izuzetno opasna" i ukazuje da Stoltenberg nije svesan posledica takvih koraka, ocenila je Marija Zaharova

Ukoliko Zapad odobri Kijevu da iskoristi oružje dugog dometa za napade na Rusiju, sukob u Ukrajini rizikuje da dobije sasvim drugačije razmere koje nose opasne posledice po ceo svet, upozorila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na brifingu.

Kijevski režim i njegovi zapadni pokrovitelji nastavljaju da raspravljaju o ovoj izuzetno opasnoj temi, ukazala je Zaharova.

Osvrnula se na intervju generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga "Tajmsu" gde je izneo do sada "najopasniju ideju", tvrdeći da i ako Ukrajina upotrebi rakete dugog dometa Alijansa neće biti uvučena u sukob sa Rusijom.

Stoltenberg je to opravdao idejom da će svaka NATO zemlja dozvoliti upotrebu naoružanja isporučenog Ukrajini "nezavisno", a ne po nalogu Alijanse i da ta rešenja jesu rizična, ali i da "nema rata bez rizika", podsetila je Zaharova.

"Tako nešto može da izjavi samo apsolutno zavisna osoba, na koju je izvršen pritisak do te mere da će govoriti svakakve gluposti. Tako nešto može da izjavi samo osoba koja zaista nije svesna posledica takvih koraka i, shodno tome, nema veze sa strukturom u ime koje govori", navela je Zaharova.

"Želimo još jednom da podsetimo 'jastrebove' sa obe strane Atlantika – i one koji prave i one kojima oni pravi upravljaju – da se igraju vatrom i da su potpuno izgubili osećaj za stvarnost", rekla je Zaharova.

Podsetila je na reči ruskog predsednika Vladimira Putina koji je rekao da bi dozvola za korišćenje oružja velikog dometa za napade na rusku teritoriju značila neposredno učešće Zapada i da ta činjenica značajno menja samu suštinu sukoba.

Putin je upozorio da Rusija može da promeni taktiku shodno pretnji sa kojom se suočava, tj. činjenici da oružjem velikog dometa namenjenom Kijevu za napade na rusku teritoriju mogu da upravljaju jedino vojnici NATO i SAD uz pomoć obaveštajnih podataka dobijenih putem satelita.