Rusija

Peskov: Ideja Poljske da revidira status Krima je apsurdna

"Ruska teritorija i ruski regioni ne mogu biti predmet bilo kakve rasprave ili prenošenja bilo kome", naglasio je Peskov
Peskov: Ideja Poljske da revidira status Krima je apsurdna© Alexander Aksakov/Getty Images

Predlog poljskog ministarstva spoljnih poslova Radoslava Sikorskog da se Krim stavi pod mandat UN radi održavanja drugog referenduma o njegovom statusu za 20 godina je apsurdan, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Mislimo da je ovo prilično apsurdna izjava. Ruska teritorija i ruski regioni ne mogu biti predmet bilo kakve rasprave ili prenošenja bilo kome", naglasio je Peskov, preneo je TASS.

Poslanik Državne dume, general-major u penziji Leonid Ivlev, takođe je istakao da je Krim istorijski, i s pravom ruska teritorija.

"Mi živimo na svojoj zemlji, što se ne može reći za Poljake. Neka se Sikorski seti teritorija Pruske, Šlezije, Pomeranije, Istočnog Brandenburga i slobodnog grada Danciga koji su Staljinovom odlukom prenete Poljskoj. Možda je vreme da se pod mandat UN prvo stave teritorije koje su nekada pripadale Nemačkoj, pa da se tamo održi referendum", rekao je Ivlev za RIA Novosti i pozvao poljske vlasti da ostave Krim na miru i ne pokušavaju da odlučuju o njegovoj sudbini.

Šef regionalnog parlamenta Vladimir Konstantinov odgovorio je poljskom diplomati kontrapredlogom da se i sama Poljska stavi pod mandat UN, ističući neodvojivost Krima od Rusije.

Da podsetimo, poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski ideju izneo na forumu "Jalta - evropska strategija" u Kijevu, kada je konstatovao da je Krim simbolički važan za Rusiju i strateški važan za Ukrajinu, zbog čega neće moći da postignu dogovor bez demilitarizacije poluostrva.

RIA Novosti podsećaju da je rusko rukovodstvo više puta izjavljivalo da su stanovnici Krima glasali za ponovno ujedinjenje sa Rusijom demokratskim putem, u punom skladu sa međunarodnim pravom i Poveljom UN.

Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, pitanje Krima je "jednom zauvek zatvoreno".

Krim i grad Sevastopolj vratili su se u sastav Rusije u martu 2014. godine.

Na referendumu je učestvovalo više od 80 odsto birača sa pravom glasa. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,7 odsto stanovnika Krima i 95,6 odsto Sevastopolja, a uprkos ubedljivim rezultatima, Kijev je odbio da prizna Krim kao deo Ruske Federacije.

image