Rusija

Lavrov: SAD nikada nisu poštovale suverenitet država, setimo se Srbije

Tramp je bio druželjubiv, ali nemamo iluzije da će dobar momak doći u Belu kuću i da će sve biti rešeno, poručio je šef ruske diplomatije
Lavrov: SAD nikada nisu poštovale suverenitet država, setimo se Srbije© Photo by Adam Gray/Getty Images

Kada je Zapad hteo da otcepi Kosovo od Srbije, proglasili su njegovu nezavisnost bez ikakvog referenduma i rekli da je to ostvarivanje prava naroda na samoopredeljenje. Nekoliko godina kasnije, nakon što su nacisti preuzeli vlast u Kijevu, stanovnici Krima su održali referendum i sa velikim brojem stranih posmatrača izjasnili se za ponovno ujedinjenje sa Rusijom, a Amerikanci su osudili tu akciju i rekli da se time krši teritorijalni integritet, poručio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za "Skaj njuz Arabija". 

Činjenica da je pravda na strani Rusije je očigledna svima koji razumeju šta se dešava i u čemu se sastoji pravda, poručio je Lavrov.

"Upotreba ukrajinskog neonacističkog režima kao oruđa u borbi protiv Rusije uznemirila je većinu sveta, zemlje Globalnog juga – Afriku, Aziju, Latinsku Ameriku. Zato što su svi počeli da razmišljaju ka kome će Vašington sledeći put usmeriti svoje nezadovoljstvo", istakao je on.

Kako je dodao, Specijalna vojna operacija ima globalni značaj zato što brani multipolarni svetski poredak, gde su sve zemlje bez izuzetka jednake.

"Još jednom da vas podsetim na Povelju UN. U njoj se navodi da su Ujedinjene nacije zasnovane na suverenoj jednakosti država. Nikada, ni u jednoj situaciji, ni Sjedinjene Države ni njihovi sateliti ne poštuju taj princip", objašnjava ministar spoljnih poslova Rusije.

Istakao je da Amerika poziva na "strateški poraz Rusije na bojnom polju" zato što je vide kao egzistencijalnu pretnju svojoj hegemoniji, te bi pobedu Rusije smatrali svojim porazom i gubitkom ugleda, autoriteta.

"Većina mojih sagovornika iz Afrike, Azije, Latinske Amerike razume o čemu je reč – SAD žele da dokažu svima da su hegemoni i da se niko ne usuđuje da im protivreči, ma šta oni hteli", ističe Lavrov. 

Povodom predstojećih američkih izbora, šef ruske diplomatije je podsetio da, iako je bivši predsednik Donald Tramp često komunicirao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i "bio druželjubiv", sankcije protiv Ruske Federacije uvođene su tokom njegovog mandata "redovno, dosledno i sasvim ozbiljno", tako da Rusija više "ne gaji iluzije" o američkim liderima.

"Kao rezultat toga, zaključili smo da treba da se oslonimo samo na sebe. Nikada se više u našoj istoriji nećemo oslanjati na to da će 'dobar momak' doći u Belu kuću ili neku drugu zapadnu prestonicu i da će tada sve doći na svoje", zaključio je Lavrov.

Povodom nedavnih razmena vatre između Izraela i Libana i razornih eksplozija pejdžera i voki-tokija Hezbolaha Lavrov je istakao da se Rusija protivi svakoj eskalaciji.

"Nažalost, ima onih koji to žele da zagreju do krajnjih granica, a posebno da izazovu intervenciju u regionu od strane oružanih snaga Sjedinjenih Država. Ovo je potpuno očigledno", rekao je on navodeći da mu je drago da Iran i Hezbolah nisu odgovorili na provokacije punom snagom. 

Kako je dodao, on lično ima i dobre odnose sa mnogim bivšim i sadašnjim izraelskim kolegama.

"Predsednik Putin je istakao našu punu posvećenost bezbednosti i fundamentalnim interesima države Izrael. Neophodno je sprovesti rezolucije koje zahtevaju da se situacija na Bliskom Istoku reši principom dve države. Tako da dve države – Izrael i Palestina, nezavisne, suverene, postoje kao dobri susedi, sigurne jedna u odnosu na drugu i u pogledu bezbednosti čitavog regiona. Ne znam ni zašto moram da objašnjavam važnost ovog pristupa. To ispunjava interese i Izraela i Palestine", smatra Lavrov.

image