Rusija

Nebenzja o detonaciji pejdžera: Zapad želeo da isprovocira novi rat na Bliskom istoku

Akcije Sjedinjenih Država i njihovih saveznika dovele su svet do pretnje od terorističkih napada koji se mogu izvesti korišćenjem kućnih aparata, rekao je ruski ambasador u UN
Nebenzja o detonaciji pejdžera: Zapad želeo da isprovocira novi rat na Bliskom istokuwww.globallookpress.com © Dennis Van Tine/ZUMAPRESS.com

Organizatori detonacija pejdžera u Libanu imali su za cilj da isprovociraju novi rat na Bliskom istoku, rekao je ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti o Libanu.

"Očigledno je da su organizatori ovog napada bez presedana u smislu zlonamerne upotrebe kućnih uređaja imali nameru da izazovu veliki sukob i isprovociraju novi veliki rat na Bliskom istoku", rekao je Nebenzja.

Kako je dodao, akcije Sjedinjenih Država i njihovih saveznika dovele su svet do pretnje od terorističkih napada koji se mogu izvesti korišćenjem kućnih aparata.

Kako je naglasio šef ruske diplomatske misije, "pitanje porekla elektronskih uređaja korišćenih za eksploziju je od fundamentalnog značaja".

"Potreban nam je detaljan izveštaj uključenih komercijalnih struktura u vezi sa bezbednošću njihovih proizvoda. S obzirom na to da je, prema pristiglim informacijama, reč o daljinskom uticaju na elektroniku iz druge jurisdikcije. smatramo da je ono što se dogodilo izuzetno opasan presedan", istakao je Nebenzja.

On je podsetio da je "nedavno, na rusku inicijativu, pokrenut globalni međuvladin registar kontakt tačaka, koji ima za cilj sprečavanje i rešavanje ozbiljnih incidenata u informacionom prostoru".

"Pozivamo sve zainteresovane strane, posebno Liban, da to iskoriste.
Očekujemo da će primaoci eventualnog zahteva iz Bejruta to odmah razmotriti i dati odgovor libanskim kolegama. To je od fundamentalnog značaja za utvrđivanje svih okolnosti onoga što se dogodilo u Libanu", ukazao je diplomata.

Podsetimo, nakon masovne eksplozije pejdžera i toki-vokija Hamasa u kojima je, prema podacima libanskog Ministarstva zdravlja, stradalo 37 osoba i ranjeno skoro 3.000, lider te grupe Hasan Nasrala juče je zapretio odmazdom protiv Izraela.

image